Universiteiten trekken beurs voor steun Wetsus

Labinstallatie Watercampus. FOTO WETSUS

De Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en Universiteit Twente stellen de komende vier jaar samen 3 miljoen euro beschikbaar voor watertechnologie-instituut Wetsus.

Met de bijdrage willen de universiteiten het innovatieprogramma van de Leeuwarder kennisinstelling veiligstellen. Wetsus geldt weliswaar als toonaangevend instituut op het gebied van watertechnologie, maar kan nog niet bogen op structurele overheidsfinanciering.

Vorige maand meldde het ministerie van economische zaken en klimaat Wetsus de komende twee jaar te ondersteunen met een jaarlijkse bijdrage van 1,9 miljoen euro. Het voortbestaan van het watertechnologie-instituut is zo voor de komende jaren gewaarborgd.

,,We zijn heel blij met het geld van de drie universiteiten, dat daar nu bij komt. Anders hadden we de komende jaren tijdelijk moeten inkrimpen’’, zegt directeur Johannes Boonstra van Wetsus. Hij wil nu de financiering van Wetsus voor de langere termijn regelen via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

,,Wij zijn uniek: we zijn geen universiteit en geen bedrijf. Dat maakt het met name voor overheden lastig ons te financieren: we voldoen niet aan de gebruikelijke regels. Maar het nut van Wetsus voor Nederland staat buiten kijf. We zijn nu een erkend wetenschappelijk instituut en daardoor kunnen we nu bij de NWO voor ten jaar financiering aanvragen.’’