Twee mogelijke coronapatiënten met hoogwerker uit woning getakeld in Leeuwarden

FOTO ANTON KAPPERS

In Leeuwarden zijn dinsdag op twee verschillende plaatsen mogelijke coronapatiënten uit hun woning gehaald met een hoogwerker van de brandweer. Dit gebeurde op de Reinder Brolsmawei en de Aletta Jacobsstraat.

De patiënt moest vanaf de bovenverdieping van een woning aan de Reinder Brolsmawei gehaald worden. De brandweerlieden waren allemaal gehuld in beschermende kleding, zoals speciale pakken, handschoenen en mondkapjes. De patiënt werd op een brancard gelegd en vervolgens op de hoogwerker.

Na afloop zijn alle gebruikte materialen ontsmet, de brandweermannen zelf werden ingespoten met ontsmettingsmiddel en vervolgens afgespoten met water. De kleding en andere zaken zijn in zakken gestopt om mee terug te nemen.

In een woning aan de Alette Jacobsstraat herhaalden de hulpdiensten het kunstje nog eens.

‘Maanmannetjes-achtige kleding’ door afwezigheid normale bluskleding

loading

dit is waar we voor oefenen

Brandweerlieden gaven aan dat dit is waar ze voor oefenen, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân. „Dit protocol treedt in werking wanneer er een vermoeden is dat iemand corona heeft”

Dit betekent niet dat de brandweerlieden standaard de rode en gele pakken aan hoeven te trekken. „Dat het er nu wat meer ‘maanmannetjes-achtig’ uitzag, kwam omdat deze groep bluslieden net een duikoefening achter de rug had en verder geen bluskleding bij zich had, alleen onderkleding. Toen is besloten het zogenoemde vuilwerkpak aan te trekken.”

In het coronaprotocol hebben brandweerlieden de keuze om in hun gewone bluskleding en met handschoenen en een mondkapje te werk te gaan of om het vuilwerkpak te gebruiken, daar is in dit geval - bij gebrek aan gewone bluskleding - voor gekozen.