Twee jaar cel geëist tegen bedreigende, brandstichtende stalker uit Leeuwarden

FOTO ANP

Hij stalkte haar niet. Zij stalkte hem. Desondanks hoorde een 40-jarige Leeuwarder donderdag twee jaar cel tegen zich eisen.

,,Ik ben een gewone jongen. Niemand heeft last van mij’’, sprak hij voor de rechtbank. Tijdens de zitting bleek dat zijn ex, de moeder van zijn zoon, wel degelijk hinder van zijn gedrag had ondervonden. Zo kreeg ze geregeld bedreigende berichtjes.

Zoals: ,,Ik schiet een fucking kogel door je fucking kop.’’ En: ,,Moet ik je kop van je lijf aftrekken?’’ Ook het appje: ,,Ik knal je neer waar de kinderen bij zijn’’ ging haar kant op. ,,Dat kan niet’’, wierp de man tegen bij het horen van de inhoud. ,,De kinderen zijn alles voor mij.’’

Het koppel onderhield enige jaren een relatie, die meermaals was beëindigd. En dan zwichtte de vrouw vervolgens weer voor hem. Toen ze zwanger was, zou hij hebben gedreigd het ongeboren kind uit haar buik te snijden. Dat was, zo verklaarde hij bij de politie, omdat hij dacht dat ze met andere mannen ging. Hij was overdag aan het werk en hoorde van de buren wat er thuis gebeurde. Hij hoefde geen hoer.

Stalking

Behalve van bedreiging werd hij van stalking beticht. Daar was de man het niet mee eens. ,,Ik stalkte haar niet, maar zij mij. Zij rijdt bij mij door de straat.’’ En de brand die op 28 februari 2019 in haar tuin woedde, kwam niet door hem. Hij was, nadat hij haar zestien keer tevergeefs had gebeld, om twee uur ‘s nachts bij haar aan de deur geweest. Hij had niet gebonkt, maar geklopt. Ze hadden een afspraak, zo beweerde hij. Hij zou haar ophalen voor de begrafenis van zijn tante in Ede, zo verklaarde hij. Later was hij met maten de stad in gegaan.

De officier van justitie stuitte echter op een gat in zijn tijdlijn en hield hem wel verantwoordelijk voor brandstichting. Telefoongegevens hadden uitgewezen dat hij ten tijde van de brand bij het huis was. Onderzoek leerde dat de oorzaak geen technisch mankement betrof. Zelf schermde de man met getuigen die het tegendeel beweerden. ,,Die zagen een korte, donkere man en ik ben lang en bruin.’’

De officier eiste een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Uitspraak 8 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank