Twee eeuwen Prinsentuin: wat is uw verhaal?

Vroeger gingen veel bezoekers van de Leeuwarder Prinsentuin de vogels bekijken in de volière. FOTO ARCHIEF LC

De Leeuwarder Prinsentuin is al twee eeuwen een geliefde wandelplaats voor het volk. De LC en het HCL zijn op zoek naar foto’s met een bijzondere herinnering aan dit park.

De Prinsentuin was lange tijd een privéhof van de Nassau-stadhouders, vandaar die deftige naam. In 1819 besloot koning Willem I dat het een wandelplaats voor het volk moest worden. Ontwerper Lucas Pieters Roodbaard mocht er vanaf 1820 een Engelse landschapstuin van maken. Het heuvelige landschap op de oude stadswallen werd al snel een populaire plek om te wandelen, te picknicken, te flirten, van muziek te genieten en kattenkwaad uit te halen.

Veel Friezen koesteren bijzondere herinneringen aan de Prinsentuin. Ze bewaren in fotoalbums nog oude plaatjes van zwoele zondagmiddagen op het gras, de ijzige aankomst van de Elfstedentocht, vakanties op een bootje of optredens van popsterren als Herman Brood.

Persoonlijke foto’s met bijzonder verhaal

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de Leeuwarder Courant zijn op zoek naar zulke persoonlijke foto’s met een bijbehorend bijzonder verhaal. Later dit jaar besteedt de krant aandacht aan de mooiste herinneringen en beelden.

Het HCL bereidt een tentoonstelling voor over de historie van de Prinsentuin. De opening is in de zomer, wanneer de coronamaatregelen dit tenminste toelaten. Bijzondere ingezonden foto’s en verhalen kunnen ook in deze expo opgenomen worden.

Tot die tijd plaatst het HCL elke dag een oude foto van de Prinsentuin op zijn Facebookpagina. Het is ook mogelijk om foto’s met het HCL op Facebook te delen. Er is verder een wandelroute langs de historische gebouwen bij de tuin samengesteld.

U kunt uw foto (rechtenvrij en het liefst digitaal in hoge resolutie) met bijbehorend verhaal sturen naar historischcentrum@leeuwarden of stad@lc.nl.

menu