Anna-Frouk Hoogsteen voert een groep fietsers aan bij Koarnjum.

Toeristisch rondje om Leeuwarden: De paden op en de lanen in met een picknicktas

Anna-Frouk Hoogsteen voert een groep fietsers aan bij Koarnjum. Foto: Niels Westra

Je kunt de nieuwe fietstour van het Leeuwarder evenementenbureau Wearegrutsk natuurlijk alleen aan toeristen en dagjesmensen overlaten. Maar als je deze zomer toch thuisblijft kun je hem zelf ook boeken bij de VVV.

Het regent. ,,Nog heel even en dan wordt het droog’‘, belooft voorvrouw Anna-Frouk Hoogsteen van Wearegrutsk vlak voor de presentatie van de nieuwe ‘fietstour met picknick’ langs de noordkant van Leeuwarden.

Hoogsteen is gespecialiseerd in het bedenken van ‘beleefconcepten’. Eerder al bedacht ze de Friese Food Tour, die toeristen langs dúmkes, sûkerbôle, kaas, berenburg en sipelsop voert. En vanaf nu stuurt ze hotelgasten en vakantiegangers ook de fietspaden op en de lanen in.

Vlak voor de feestelijke première ruilt de Leeuwarder wethouder Bert Wassink van fiets met Marieke Baan, communicatie-medewerkster bij Omrin. Ze kwam aanpeddelen op een ‘circulaire Dutchfiets’, gemaakt van gerecyclede kunststof.

,,Mooi ding’‘, zegt Baan als de sliert gasten achter de rug van Hoogsteen langs het Rengerspark rijdt. Eerder al sprak hij lovende woorden over de ‘duurzame productie en consumptie’ die Wearegrutsk voorstaat.

Rugzak met picknick

Anna-Frouk laat toeristen bijvoorbeeld melk tappen bij boerin Jos Langhout en een rugzak met een picknick erin ophalen bij bakkers Nico en Aeltsje de Groot in Stiens.

Maar eerst begint de tocht stads. De deelnemers glijden langs de flats van de wijk Bilgaard via het Leeuwarder Bos steeds verder naar buiten. Via de oude spoorlijn van het Dokkumer Lokaaltje gaat het richting Koarnjum.

Vlak boven de hoofden van de première-peddelaars naderen F16’s met donderend geraas de thuisbasis en ach, daar is landgoed Martenastate in Koarnjum al.

Bij de indrukwekkende toegangspoort uit 1620, die tot 1849 overigens aan de Turfmarkt in Leeuwarden stond, wacht voorzitter Henk Buith van het Martenastate-bestuur. Hij is blij dat straks hopelijk veel fietsers uit binnen- en buitenland in de tuinen van het landgoed komen picknicken.

Eigen appelsoort

Het park van 7 hectare in Engelse landgoed-stijl, beroemd vanwege de vele stinzenplanten, leent zich er goed voor. Buith, stadsjongen uit Leeuwarden, beleefde er ooit de eerste ‘amoureuze contacten’ met zijn latere echtgenote, toen nog een dorpsmeisje uit Stiens, bekent hij.

Weten de fietsers eigenlijk wel dat Martenastate een eigen appelsoort heeft, vraagt hij. Of dat het landgoed al bewoond werd in 1450? Gasten staan vaak versteld van de schoonheid van de min of meer verborgen landgoederen in Jelsum en Koarnjum, merkt Anna-Frouk. En ook genoeg Friezen kennen de buitenplaatsen niet.

Voort gaat het gezelschap weer, nu naar de tuinmanswoning bij de state, waar Nico en Aeltsje de Groot voor deze ene keer hun picknick op servies serveren. De kok van de tuinmanswoning heeft er snijbietsoep bij gemaakt en gitarist Cees en zangeres Sandra de Groot van Greatlake uit Jelsum verzorgen de muziek.

Verse rauwe melk

Met een dikke buik peddelt iedereen weer verder, via de Aldlânsdyk naar de biomelktap van biologisch melkveehoudster Jos Langhout. Met een muntje uit de picknicktas kunnen deelnemers aan de fietstour hier straks verse rauwe melk tappen.

,,Kijk’‘, wijst Jos met een armbeweging naar de koeien in de verte bij de Dokkumer Ie. ,,Ze eten alleen gras. De melk komt echt van hier, van deze grond.’‘ De fietsers proeven. Zou je de bodem, de wind, de zon en de omgeving, net als de terroir in wijn, kunnen proeven? ,,Ik ben geen melkmeisje’‘, zegt een deelneemster. Maar even later neemt ze toch een slok. Uw verslaggever proeft een nasmaak van roomijs. ,,Echt?’‘, zegt Jos verheugd. ,,Dat vind ik een compliment.’‘ En eerlijk gezegd is de tocht met tegenwind naar Leeuwarden daarna een eitje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Zomer 2020
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct