Hé, dat is grappig bedacht. Nu we toch aan huis gekluisterd zijn, in ieder geval als het gaat om eten en drinken, waarom maken we er dan niet iets meer van? Bij voorbeeld door het eten te combineren met een spel, in dit geval een escaperoom om thuis te spelen? Toepasselijker kan het bijna niet.

Alle lof dus voor het idee van Drink- en Eetlokaal Proefverlof om in het afhaal- en bezorgmenu ook een Escape Box aan te bieden. We kiezen voor de uitgebreide Borrel en Escape Box, die er op de site aanlokkelijk uitziet. Bij de telefonische bestelling wordt ons verzekerd dat uitgebreid echt uitgebreid betekent.

De borrelplank bevat onder andere ossenworst, droge worst, augurkjes, olijven, kaas, coppa en nootjes. En omdat we de luxe versie hebben besteld komt er ook breekbrood met truffel-hazelnootboter bij.

loading  

Keurig op tijd

De box wordt keurig op tijd aan huis bezorgd. Maar hé, hij is wel lichter dan we dachten. Zit in dit mooie doosje echt wel de uitgebreide borrelplank waarmee we met zijn drieën de komende paar uurtjes onze virtuele escaperoom kunnen doorstaan?

Een telefoontje biedt opheldering. Alleen de escaperoom kost al 39,50 euro. Dat staat keurig op de site, maar was ons niet opgevallen. De borrelplank kost 15 euro en het breekbrood met boter nog eens 7,50. Onze verwachting dat we een borrelplank ter waarde van tientallen euro’s zouden krijgen is daarom onterecht. Maar de verwachtingen voor de Escape Box stijgen nu wel, want voor vier tientjes kun je ook een mooi gezelschapsspel kopen.

We nemen wat hapjes van de borrelplank, die verder van prima kwaliteit zijn. Plakjes worst, cornichons, zilveruitjes – de zelfgekochte wijn en biertjes smaken er prima bij. We gaan op zoek naar de schat, die de Escape Box ‘Lost Treasure’ ons in het vooruitzicht stelt.

Als spelers zijn we de enige erfgenaam van de onlangs overleden oudoom Archibald Aurelius. Niet dat we contact hadden, maar nu we volgens de notaris de enige erfgenaam zijn, neemt onze interesse snel toe. Vooral omdat Archibald de hele wereld is overgereisd en volgens geruchten een fortuin heeft vergaard …

Het is een klassiek escaperoomverhaal. In het huis van onze oudoom zijn aanwijzingen verborgen om op zijn oude computer bankgegevens te ontsluiten. En natuurlijk zijn er codes nodig om deuren te openen.

We puzzelen wat af, en ondertussen is de borrelplank vrij snel leeg. Hmmm, we hebben hier toch niet een voldaan gevoel bij, ook niet na de uitleg van de vriendelijke medewerkster die overduidelijk wat in haar maag zit met onze teleurstelling.

loading

Verschillende combinaties

Het restaurant biedt de escaperoom aan in verschillende combinaties. In plaats van de borrelplank hadden we voor enkele euro’s meer ook kunnen kiezen voor de variant met vier kant-en-klare maaltijden. Daarbij zitten smakelijk uitziende menu’s als zalm met tagliatelle, broccoli en wittewijnsaus, kip chimmichurri of fusilli met onder andere aubergine en walnoten.

We slagen er niet in het raadsel op te lossen dat vier van zulke maaltijden een logisch equivalent zijn van onze inmiddels lege plank. Die is van kunststof en herbruikbaar, dus we houden er wel wat aan over.

Het is voor een restaurant in deze moeilijke tijd natuurlijk niet altijd mogelijk om verwachtingen te overtreffen. In dit geval is het jammer, maar geen man overboord. De combinatie die Proefverlof is aangegaan met de Leeuwarder restaurants Roast en Eindeloos biedt op de kaart nog genoeg aanknopingspunten om voor het einde van de lockdown nog eens iets lekkers te bestellen.

In dit geval zit de pijn ook wel in het spel, dat in de ogen van onze jongste mee-eter en gamedeskundige met vier tientjes, in zijn woorden, ‘gewoon overpriced’ is. Als bewijs laat hij op zijn smartphone apps zien van online-escaperooms, die voor een euro te koop zijn.

Per saldo hebben we uiteindelijk toch een leuke avond. Het idee om bij het noodgedwongen thuiszitten een spelletje te koppelen aan een borrel of een menu is leuk genoeg om op voort te borduren.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct