Het is januari, het weer is prut, de lockdown weer verlengd en we hebben niks om naar uit te kijken. Wat is er dan troostrijker dan lekker eten, en helemaal een zonnige tapasmaaltijd?

Dat schiet door het hoofd als we op internet Milans Platters voorbij zien komen, een kersvers cateringbedrijfje opgezet door Milan de Waal. Als ZZP’er verhuurde hij zich tot voor kort als zelfstandig kok, en nu de horeca dicht is, bedacht hij iets nieuws. Eerder werkte hij zes jaar in Spanje, waar hij onder meer tapas leerde maken.

De Waal verzorgt echter niet alleen tapasschotels, ook hightea-, lunch-, borrel- of sushiplatters behoren tot de mogelijkheden. En het leuke is: alles wordt geserveerd in echt servies, dat de volgende dag weer wordt opgehaald.

Wij bestellen - op vrijdag - twee tapasschotels ‘original’ en twee vegaschotels voor zondagavond, beide zijn 15 euro per stuk. Vlak voor zessen staat De Waal in hoogst eigen persoon op de stoep, met een enorm houten dienblad vol schaaltjes met lekkernijen. Hij biedt - heel attent - aan om het best zware gevaarte zelf even binnen te brengen (met mondkapje voor).

Bij de aanblik van de ‘platter’ zijn we al onder de indruk, en na een ietwat uit de hand gelopen wandeling door de Trynwâlden lusten we ook wel wat. Dus als de kok meldt dat we de schaaltjes het beste nog even een half uurtje kunnen laten ‘acclimatiseren’ om op kamertemperatuur te laten komen, is dat eventjes slikken.

Later lezen we in de bijgeleverde folder dat het ook mogelijk is gerechten gedeeltelijk warm te laten bezorgen, misschien handig om dit bij de bestelling even te noemen.

Nu ja, dan nemen we gewoon vast een stukje brood dat er ook bij geserveerd is: zowel plukbrood als focaccia, met huisgemaakte aioli: een prima voorafje.

Kunnen we meteen het bijgeleverde A4’tje lezen waarop puntsgewijs staat vermeld uit welke gerechten de platters bestaan, en een verwarmingsadvies voor de ‘vleesitems’, in ons geval alleen de kippenvleugeltjes. Wij besluiten ook enkele andere schaaltjes nog even in de magnetron te schuiven, omdat we de inhoud warm net wat lekkerder vinden.

En dan kunnen we los. De vegetariërs smullen onder meer van de aardappeltortilla, de knapperige bloemkoolsalade en de tomaatjes gevuld met pikante courgettestaafjes (,,zo, echt scherp ja!’’, klinkt het). Iets minder enthousiast zijn ze over de vegaspekpreisalade met ei en appel.

Weliswaar proeven ze echt een speksmaak, maar zijn ze simpelweg niet zo dol op vleesvervangers die vaak vol kunstmatige toevoegingen zitten. De salade van linzen, kikkererwten en chimi churrisaus scoort wat dat betreft beter. ,,Dat is echt een goede vleesvervanger.’’

Ik ben daarnaast verrast door de Catalaanse eieren in tonijnsaus en de salade van gegrilde groenten. De pastasalade met krab is prima qua smaak, alleen is de fusilli net wat te hard gekookt, dat is jammer. De jongste eter geniet vooral van het brood met de knoflookmayo; als echte vleesliefhebber komt hij vanavond niet helemaal aan zijn trekken.

Al met al vinden we het een prima maaltijd met dusdanig ruime porties dat we de schaaltjes niet allemaal leeg krijgen.

Doordat we eten uit echt servies, hebben we veel meer het idee dat we thuis uit eten zijn. En, ook niet onbelangrijk: we houden helemaal geen afval over, wat we toch een groot nadeel vinden van thuisbezorgde maaltijden.

loading

Als alle schaaltjes in de afwasmachine staan, wacht ons nog een nagerechtje. De Waal maakt namelijk ook dessertplatters, bestaande uit vier miniglaasjes voor 5 euro. We bestelden er twee zodat de helft van het gezelschap geniet van panna cotta met roodfruitcompote en bosvruchtenbavaroise, en de andere helft van chocolademousse met abrikozenchutney en mousse van Fryske dúmkes.

,,Allemaal goed gemaakt, niks op af te dingen’’, concludeert mijn disgenoot, waar ik niets aan toe te voegen heb. Dochter merkt nog op dat het leuk is dat je vier mini’s krijgt. ,,Dan is er altijd wel iets wat je lekker vindt.’’

Onze slotsom is dat Leeuwarden er een uitstekend thuisbezorgd-adresje bij heeft. Milans platters zijn lekker, vers gemaakt, netjes verzorgd en zeer betaalbaar. Onthou die naam.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct