Wat je van ver haalt is lekker. Maar dat gaat niet altijd op. Soms is wat je van dichtbij laat bezorgen ook erg lekker. En is het tegelijk iets wat van ver komt. Klinkt als een cryptogram maar is gewoon heel simpel: een pizza bestellen van om de hoek (in ons geval), bij Pizzeria Villacidro. En die naam staat voor het gelijknamige stadje op Sardinië, waar de uitbaters van oorsprong vandaan komen.

Vader Gianni Sulcis begon in 2000 met Pizzeria Villacidro. Hij was eerder twintig jaar kok bij een andere pizzeria in Leeuwarden. Toen die sloot begon papa Gianni voor zichzelf. En zoon Federico assisteert hem. Het concept is afhalen en bezorgen. Je kunt er ook binnen zitten maar dat is niet de corebusiness. Qua inrichting is het meer zo’n eettentje waarvan je op vakanie in het buitenland denkt: daar gaan we eten. Daar zitten de centen niet in de inrichting maar in het eten.

De menukaart is ellenlang. We tellen 180 pizza’s, waaronder 16 vega, en 48 pastagerechten. Het lijstje voorgerechten is beperkt en aan nagerechten doen ze niet bij Villacidro. We komen een pizza Cambuur tegen (tomaten, kaas, champignons, kipfilet, rollade, ui, spek, mozzarella en kerrie) maar kiezen uiteindelijk een pizza Juventus, de grote liefde van Federico, en een Campagnola Speciale. Bij de Juventus vragen we om kappertjes en ansjovis toe te voegen. En voor de vitamientjes een Insalata alIa gorgonzola.

loading

Stipt om half acht meldt de bezorger zich. Op anderhalve meter afstand overhandigt hij de dozen. Desnoods zet hij ze op de stoep, als je dat liever hebt. De pizza’s zijn niet voorgesneden in de doos, zoals nadrukkelijk op de website staat vermeld. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit, zeggen Gianni en Federico. Ze zijn wel gloeiend heet. En de salade is knapperig vers, ruim bestrooid met gorgonzola.

We snijden zelf, vouwen de punten op en smikkelen boven de dozen. Dat scheelt afwas. Hoewel, de salade gaat in een schaal. En de vinoloog aan tafel tovert een pizzawijntje uit zijn voorraad: een rode primitivo uit Puglia. Die past er perfect bij, kondigt hij aan. En dat klopt. Ook de ansjovis biedt hij het hoofd.

loading

De pizza’s (32 cm doorsnede) zijn heerlijk: de bodem zou iets knapperiger kunnen maar dat blijft natuurlijk lastig want tussen oven en bord zit een stukje transport. Het beleg is vers en royaal. De salade raakt een beetje in de verdrukking, maar dat ligt vooral aan ons. Maar vooruit, die vitaminen moeten ook en die sla is niet voor niks gegroeid.

Maar goed dat er geen toetjes meer bij hoeven, want daar is echt geen plek meer voor. Wel voor een lekkere cappucino, al vinden Italianen zelf dat maar raar. Want koffie met melk is echt iets wat je in de ochtend drinkt, niet iets voor in de avond.

Voorlopig kunnen wij nog wel uit de voeten met die 178 pizza’s die we nog niet hebben geprobeerd. Hoewel we die met fruit graag aan ons laten voorbijgaan. Die vinden we wat erg ver weggeraakt van het origineel.

Bij Villacidro hebben ze intussen geen moeite met de coronamaatregelen. Ze bezorgden al volop, met een vloot van vijf autootjes. Ze hebben het eerder drukker gekregen. Federico Sulcis zei eerder over 2020: ,,We zijn al twintig jaar open en ik kan met zekerheid zeggen dat het een vreselijk jaar is voor iedereen, maar zakelijk is dit het beste jaar ooit voor ons.’’

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct