The Foodspot.

Thuis uit eten | Gezonde fastfood

The Foodspot. FOTO LC

Wie eten wil laten thuisbezorgen kan tegenwoordig te kust en te keur; bijna elk restaurant lijkt deze periode over te zijn geschakeld op afhalen en of bezorgen. Logisch natuurlijk, maar als consument zie je daardoor soms door de bomen het bos niet meer: waar zullen we nu bestellen? Een luxeprobleem, uiteraard.

Wie eten wil laten thuisbezorgen kan tegenwoordig te kust en te keur; bijna elk restaurant lijkt deze periode te zijn overgeschakeld op afhalen en of bezorgen. Logisch natuurlijk, maar als consument zie je daardoor soms door de bomen het bos niet meer: waar zullen we nu bestellen? Een luxeprobleem, uiteraard.

En soms helpt de realiteit een handje mee. Want als het etablissement waar we hadden willen afhalen, deze avond (zaterdag!) niet open blijkt, moeten we snel schakelen.

In een vintage kledingzaakje valt ons oog op een flyer van The Foodspot, een relatieve nieuwkomer in het Leeuwarder horecawereldje. In maart openden ze de deuren, in Groningen zit al enige jaren een vestiging.

Vanaf de fiets hadden we deze zaak op de Kelders wel gespot, en we gingen ervan uit dat het vooral een broodjeszaak was. Maar daarmee doen we The Foodspot duidelijk tekort, want uit de folder blijkt dat ze ook maaltijden verzorgen: healthy fastfood, ofwel ‘gezond eten gecombineerd met snelheid en kwaliteit’.

Dat lijkt ons wel wat.

Het overzichtelijke menu van The Foodspot bevat vier soorten gerechten: hot bowls, ofwel warme schotels, salad bowls ofwel maaltijdsalades, burgers en burritos, en daarnaast nog wat bijgerechten zoals salade, gevulde tomaat en soep. Bij de meeste gerechten kan worden gekozen tussen vlees en vega, en ook is er de optie klein/medium/groot.

Wij bestellen van alles wat. Binnen drie kwartier staat de bezorger voor onze deur, met de maaltijden in papieren tasjes.

loading

De ene vegetariër in ons gezelschap smult van de groenteburger, geserveerd met spinazie, ijsbergsla, augurk en couscous. ,,Lekker en krokant, door de gebakken uitjes eroverheen. Een groenteschijf is vaak wat smakeloos, maar deze is echt goed gemaakt’’, klinkt het lovend. De sriracha-mayonaise maakt het extra spicy.

Ook de jongste Hete Soeper van dienst, een echte fastfoodliefhebber, koos een hamburger, zij het een vlezige variant. ,,Lekker, alleen de saus is wat overheersend’’, vindt hij, doelend op de overvloedige smokey barbecuesaus. Hij maakte de burger compleet met aardappelschijfjes in rozemarijn en een bakje salade (samen voor 4 euro).

loading

Mijn Indonesische satéschotel, net als de rest opgediend in een kartonnen bakje (waarvan sommige composteerbaar), smaakt ook uitstekend: veel verse groenten (wortel, sperziebonen en broccoli) in ketjap en citroengras, geserveerd met rijst, malse stukjes gemarineerde kip en lekker kruidige satésaus. Een gekookt ei en gebakken uitjes maken de klassieker af.

De andere vegetariër is als enige wat minder enthousiast over de maaltijd. Zij koos een Mexicaanse kipburrito met vegan kipstukjes. De imposante wrap bevat vooral heel veel zilvervliesrijst waardoor de smaak wat eentonig wordt. De guacamole, spinazie, kaas en sriracha/chili-yoghurtdressing vallen een beetje in het niet. Wat minder rijst en wat meer andere ingrediënten zouden voor een smeuïger geheel hebben gezorgd.

De aardappelschijfjes in rozemarijn en Thaise mangosalade die we erbij bestelden, vallen in de smaak. De eerste zijn lekker knapperig, de sla is fris en oosters, dankzij koriander, kokos, cashewnoot en het tropische fruit. Het ‘Libanees platbrood’ dat we ook aankruisten voegt niet veel toe. Met een knoflooksausje was het vast lekkerder geweest.

loading

We sluiten de maaltijd af met een stuk chocoladecheesecake en een punt carrotcake, die we delen. De eerste is lekker romig en toch luchtig. De worteltaart smaakt vers en zelfgemaakt. Een vullende afsluiter van een lekker maal, vinden we.

Onze slotsom: The Foodspot is een prima aanwinst voor wie geen zin heeft om te koken maar wel een beetje gezond wil eten. ‘Zonder schuldgevoel’ zoals de site vermeldt.

loading  

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct