Amber Krikken laat een docent meekijken via de camera van haar laptop, terwijl ze eierkoeken bakt. FOTO JILMER POSTMA

Thuis eierkoeken bakken voor de camera

Amber Krikken laat een docent meekijken via de camera van haar laptop, terwijl ze eierkoeken bakt. FOTO JILMER POSTMA

Drie studenten die vanuit huis eierkoeken bakken, terwijl twee docenten meekijken. Het is de nieuwe vorm van lesgeven op het Friesland College.

Myrthe Paauw (20) uit Sneek, Amber Krikken (17) uit Drachten en Sanne Greidanus (16) uit Beetsterzwaag komen één voor één in beeld tijdens het videogesprek. Alle drie hebben ze hun bakkerskleding aan en overal liggen de ingrediënten op het aanrecht om aan de slag te gaan. Vakdocent Edwin Compas zegt dat de studenten de oven vast aan mogen zetten, maar dat hebben Amber en Sanne al gedaan. Laatstgenoemde heeft zelfs de ingrediënten al afgewogen. ,,Ik had al klaar kunnen zijn.’’

Met ei, castor melis, citroensap, tarwebloem en poedersuiker gaan de bakkers in spe eierkoeken maken. De studenten hebben van school de ingrediënten gekregen zodat ze thuis aan de slag kunnen. Myrthe vindt het een prima oplossing nu de scholen niet open zijn. ,,Je hebt toch het gevoel dat je met z’n allen in de keuken staat.’’

Omschakeling

,,Het is zo leuk dat je op deze manier ook de thuissituatie ziet’’, zegt docent loopbaanontwikkeling Sietske van der Bij, terwijl Sanne een zwart katje voor de camera houdt. ,,Nu moet je weer je handen wassen’’, zegt Compas. Het is voor de vakdocent een hele omschakeling. ,,Met praktijkles is het makkelijker als ik naast ze sta. Dan kan ik veel beter meekijken. Deze manier van lesgeven is echt aanpassen’’, stelt hij.

Amber vindt het thuiswerken geen probleem. ,,Ik heb hier een hele keuken voor mij alleen, dus ik heb meer ruimte dan op school.’’ Wat wel verschil maakt, is dat de studenten op school allemaal hetzelfde keukengerei gebruiken. Dat is nu niet het geval: Amber en Sanne hebben thuis een keukenmachine, terwijl Myrthe spierballen kweekt met een handmixer.

Proeven

Sanne haalt na een half uur de eierkoeken als eerste uit de oven. ,,Ik zie dat we kunnen proeven’’, grapt Van der Bij. ,,Het vervelendste aan deze manier van lesgeven, is dat proeven niet kan’’, zegt Compas, die de eierkoeken goedkeurt als Sanne ze voor de camera houdt. ,,Het is een mooie luchtige binnenkant.’’

Naast eierkoeken moeten de studenten ook Goudse moppen, kokosgalettes, grote kaneelkrakelingen en pizzabroodjes maken. ,,Deze producten hebben ze allemaal al eens gemaakt, maar bij de volgende recepten zal dat niet zo zijn’’, waarschuwt de vakdocent zijn leerlingen. Dat is voor de dames geen probleem, stelt Myrthe. ,,Ik vind het leuk om zelf iets te proberen.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct