Sytze Jansma maakte hek en een bankje ineen in Snakkerburen

Sytze Jansma in de schaduw op het bankje dat hij maakte tussen twee knotwilgen.

Je hebt een tuinhek dat versleten is. En als de Elfstedenwandeltocht voorbijkomt, zit je op een klapstoel toe te kijken. Tel dat nou eens op en je krijgt wat Sytze Jansma in Snakkerburen heeft gemaakt: een hek en een bankje ineen.

Het trekt bekijks en het wordt gebruikt. Het houten bankje dat Sytze Jansma ingenieus tussen de twee knotwilgjes invouwde op het voeteneind van zijn tuin aan Oan’e Dyk in Snakkerburen. In het buurtschapje onder de rook van Leeuwarden is dat de achtertuin, want de voortuinen liggen aan de Dokkumer Ie. Het bankje stond er nog maar net, of de eerste passanten streken neer.

Sytze: ,,Het is ook bedoeld voor de oudere inwoners van Snakkerburen. Als die een rondje lopen en onderweg even moeten gaan zitten, dan kan dat hier.’’

Eigenlijk, zo peinst hij, zou je om de 100 meter een bankje willen. ,,Dan kunnen ook de mensen die slecht ter been zijn veel verder lopen.’’

Niet coronaproof: ‘Verder stonden de wilgjes niet uit elkaar’

Het bankje van Sytze is niet coronaproof, want het is niet anderhalve meter breed. ,,Verder stonden de wilgjes niet uit elkaar’’, zegt hij droogjes. ,,En nu is het een loveseat. Er zat laatst ook een verliefd jong stelletje op.’’ Maar ook twee fietstoeristen, die bij de bakfiets van de Doarpstún een bakje aardbeien hadden aangeschaft, smikkelden er gemoedelijk hun zomerkoninkjes op.

Het mooie is, dat de twee knotwilgjes een soort parasol en paraplu tegelijk vormen. ,,Lekker in de schaduw, of net beschut tegen een regenbuitje’’, zegt Sytze tevreden.

Hij is een ervaren timmeraar, als instructeur techniek op de Anna Maria van Schurman scholengemeenschap in Franeker en bovendien lid van de bouwploeg van het Iepenloftspul van Snakkerburen. ,,Dit jaar is er geen voorstelling’’, zegt hij. ,,En dat geeft heel veel vrije tijd en ruimte voor creativiteit.’’ Om de bankzitters tegemoet te komen in comfort, haalde Sytze wel een schuurpapiertje over de planken.

Intussen blijkt het besmettelijk te zijn, zo’n bankje aan de weg. Want diverse Snakkerbuursters hebben ook een zitgelegenheid neergezet voor passanten. Losse houten bankjes, maar ook een knap uitgedokterd opklap-exemplaar, dat je uitzet als je even wilt zitten. Allemaal cadeautjes voor de openbare ruimte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden