Leeuwarden krijgt niet één maar twee nieuwe studentenpastores. Dominee Jan-Jaap Stegeman (33) en predikant in opleiding Dirk Sierd de Vries (32) zetten in hun nieuwe functie studentenwelzijn voorop. ,,Corona is momenteel het grootste struikelblok.”

De Vries en Stegeman namen op 1 maart het stokje over van emeritus predikant Rein Veenboer. Hij werkte in de historische molen De Eendragt, die tussen de gebouwen van NHL Stenden in staat. De nieuwe studentenpastores gaan daar ook aan de slag. Veenboer besteedde in zijn tijd als studentenpastor veel aandacht aan ethische vraagstukken. Stegeman en De Vries gaan hier ook mee bezig, maar welbevinden en het bespreken van levensvragen staan bovenaan hun lijstje.

Het idee om ook buiten de kerk actief te zijn speelde al een poosje in het hoofd van Stegeman. ,,Ik vind mijn werk mooi, maar wil niet ingeblikt worden door de kerk. Daarbuiten is ook genoeg religie te vinden. Ik zat eraan te denken om bijvoorbeeld docent Levensbeschouwing te worden. Ik had ook wel van het studentenpastoraat gehoord, maar dat leek me wel een hele pittige baan. Het werk binnen de kerk is vrij helder ingevuld, maar als studentenpastor moet je alles zelf maar zien te organiseren.”

Zijn stagiair Dirk Sierd de Vries ontdekte dat er in Leeuwarden een nieuwe studentenpastor werd gezocht. Het leek hem wel wat, maar hij kon het niet combineren met zijn opleiding en andere werk. Daarom besloot het duo de baan samen te gaan doen. ,,Dirk Sierd is bijna klaar met zijn stage. We kunnen het goed met elkaar vinden en het leek ons wel wat om langer met elkaar op te trekken. Deze functie lijkt ons beiden erg interessant en met z’n tweeën is het goed te combineren met wat we ernaast doen.”

Christelijke tradities

Het coronavirus is momenteel de grootste veroorzaker van problematiek onder studenten, denkt Stegeman. ,,Ze hebben te maken met motivatieproblemen, studieachterstand, financiële problemen en een gebrek aan uitzicht. Daarbovenop proberen ze zich te ontplooien. Je gaat een vak kiezen, dan krijg je toch te maken met vragen als: wie ben ik en wie wil ik zijn in mijn beroep?”

Hoe studenten omgaan met deze moeilijk verteerbare vragen is voor Stegeman nog even afwachten, aangezien hij nog maar net is begonnen. ,,Ik ben benieuwd of ze nog wat doen met christelijke tradities. Of ze nog enige voeling hebben met bijvoorbeeld Kerst en Pasen, de boodschap van de Bijbelse geschriften en of ze kennis hebben van de kerkgeschiedenis. Maar misschien betekent dat ook wel niets meer voor hen.”

'Het gaat ons absoluut niet om zieltjes winnen, we willen weten hoe we eventueel kunnen helpen'

Wat betreft leeftijd denkt Stegeman dat hij de studenten wel wat kan bieden, aangezien zijn eigen studietijd nog redelijk vers in zijn geheugen ligt. ,,Ik weet niet of ik op mijn vijftigste nog aan deze baan zou beginnen. Ik wil toch een zekere aansluiting hebben met de studentengeneratie.”

Eigen ervaring

Naast corona en alles wat dat meebrengt, krijgt Stegeman ook de indruk dat veel studenten gebukt gaan onder de prestatiemaatschappij. ,,Als ik terugdenk aan mijn studietijd, zie ik nog wel wat mensen voor me die zaten te vechten met hun scriptie of grote moeite hadden met het afronden van een stage.”

Aandachtig luisteren is daarom als studentenpastor het belangrijkste, denkt Stegeman. ,,Dat is de basis voor elke hulpvorm. Ik hoop verder dat ze misschien wat hebben aan mijn eigen ervaringen. Voor mezelf bieden de christelijke tradities wel handvatten om met dit soort kwesties om te gaan. Een zin die ik zelf bijvoorbeeld vaak in mijn hoofd houd is: God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Dat staat ergens in Prediker. Ik kan me voorstellen dat zo’n zin studenten ook wat rust kan bieden. Ze kunnen het misschien betrekken op hun eigen situatie, dus bijvoorbeeld mijn ouders of docenten zien alles allang met welbehagen aan. Dit is natuurlijk geen systematische aanpak; ik heb geen recept om met dit soort dingen om te gaan, maar misschien hebben ze er toch wat aan.”

Kleur en sjeu

Hoe de gesprekken gaan uitpakken en wat de rolverdeling tussen de twee studentenpastores gaat zijn, vindt hij nog moeilijk te zeggen. ,,Het is maar net hoe het loopt en wat werkt. De ene heeft misschien meer affiniteit met het spreken voor een groep, de andere is misschien weer beter in één op één gesprekken. We gaan het zien.”

Dat studenten op een laagdrempelige manier even langs kunnen waaien vindt Stegeman voorlopig het belangrijkste. ,,We zullen de eerste gesprekken telefonisch moeten doen, maar we hopen dat we toch vrij snel aan tafel kunnen voor een kop koffie. Religie kan je ook beleven in een hele informele setting. Dat geeft zo’n samenkomst naar mijn mening ook wat kleur en sjeu. Daarom lijkt het ons wel wat om in de toekomst aanwezig te zijn op festivals. Die hebben namelijk ook wel een religieuze inslag; je probeert voor een paar dagen een utopische wereld te creëren. Op Oerol bijvoorbeeld, wordt er veel aandacht besteed aan bezinning, ruimte en natuur.”

Stoffige preken en uren Bijbelstudie zijn er dus niet bij. ,,Een studentenpastor waar ik contact mee heb, zei eens tegen me: religie is er nog wel, maar het stroomt ergens anders. In die andere stromingen willen we dus ook zichtbaar zijn. Het gaat ons absoluut niet om zieltjes winnen, we willen weten hoe we eventueel kunnen helpen. Misschien trekken jongeren wel meer richting yoga retraites en meditatie, omdat ze hun antwoorden nooit in de christelijke traditie konden vinden. Ik weet het niet, ik ben benieuwd.”

Ontdekkingstocht

Stegeman hoopt zelf ook te leren van de studenten die hij spreekt. ,,Ik zie mezelf niet als iemand die alle antwoorden heeft en die wel eens even goed zal vertellen. Tact en oprechte openheid is vooral heel belangrijk.”

Om studenten te betrekken bij hun werk, gaan Stegeman en de Vries aan de slag met design based education . Hierbij zijn opdrachten voor school ook gelijk voor een opdrachtgever, in dit geval het studentenpastoraat. ,,Als we een evenementje willen organiseren, dan kunnen we bijvoorbeeld studenten van communicatie of van de hotelschool vragen om te helpen met het opzetten. We willen ook studenten betrekken bij de uitwerking van onze ideeën. We willen namelijk niet iets organiseren waar helemaal geen vraag naar is. We moeten wel voorzien in een behoefte. Dat wordt nog een mooie ontdekkingstocht denk ik.”

Samenwerkingen met christelijke en seculiere studentenverenigingen liggen ook in het verschiet. Stegeman: ,,We hebben inmiddels aardig wat ideeën, maar in eerste instantie zijn we al lang blij als een aantal studenten de weg naar onze koffieautomaat weet te vinden.”

Het studentenpastoraat is bereikbaar via 058-2300007.

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Bewustzijn
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct