Opnieuw wordt de gemeente Leeuwarden geadviseerd om het idee van een fusie of verregaande samenwerking tussen de Harmonie en Neushoorn op te geven.

Directie en bestuur van zowel de Harmonie als Neushoorn zijn klaar met het idee dat beide culturele instellingen meer zouden moeten samenwerken of zelfs fuseren. En, beide partijen vragen zich af waarom de gemeente vast houdt aan het idee dat het kosten zou kunnen besparen. Dat zijn twee van de conclusies die oud-gemeentesecretaris Reindert Hoek trekt na een verkenning in opdracht van de gemeenteraad. Zijn advies: ‘Beëindig deze discussie en ga praten over visie en verwachtingspatronen van het aanbod’.

'Ik houd niet van gedwongen huwelijken'

,,Eindelijk”, reageert Marijke van der Woude, directeur van de Harmonie. ,,Ik houd niet van gedwongen huwelijken. Met Neushoorn waren we in een vreemde politieke discussie verstrikt geraakt over efficiencyvoordelen van samenwerking. En daar moet maar eens een eind aan komen.”

,,Dit was een discussie die al zo lang loopt, maar niet verder kwam. Of je dwingt als gemeente een verregaande samenwerking af, of je stopt er nu mee”, zegt Serge Hollander, sinds 1 januari directeur van poppodium Neushoorn.

Gedachte van samenwerking speelt al een paar jaar

Samenwerking - of zelfs een fusie - tussen de beide culturele instellingen aan het Ruiterskwartier, is al een paar jaar een gespreksthema in bestuurlijk Leeuwarden. Vanuit de gedachte dat zoiets kostenbesparend zou zijn. Daardoor zou er meer geld beschikbaar zijn voor de programmering.

Maar al in 2019 lag er een rapport van consultant KplusV, met de conclusie dat het voordeel van samenwerking minimaal zou zijn. Sterker nog: het bureau concludeerde dat Neushoorn structureel te weinig geld kreeg om een volwaardig poppodium te zijn. Op basis daarvan besloot de raad jaarlijks twee ton extra voor het poppodium uit te trekken. De gedachte van samenwerking en efficiency werd echter niet losgelaten.

'Ik houd van duidelijkheid en transparantie'

,,Nu ligt er de vraag welk kwaliteitsniveau er verwacht wordt van de Harmonie, en welk budget daarbij hoort. En hoe we straks weer open kunnen. Die gesprekken moeten gevoerd worden, en worden gevoerd”, zegt Van der Woude. ,,Het moet duidelijk zijn. Ik houd van duidelijkheid en transparantie.”

,,Ik weet niet of de politiek in staat is om deze discussie los te laten. Maar de verkenning en het rapport zijn duidelijk”, zegt Hollander, die tot voor kort raadslid van de VVD was.

Samenwerken op het gebied van inhoud

Samenwerken op het gebied van inhoud is wel een mogelijkheid, vindt zowel Van der Woude als Hollander. Maar dat kost tijd. Want op dat punt is er nog weerstand, concludeert Hoek in zijn verkenning. ,,Neushoorn moet nog zijn eigen kern vinden. Wat men precies is en wil, is nog niet duidelijk. Maar als je beide sterk bent, dan kun je ook vrolijke dingen met elkaar doen”, meent Van der Woude. En ook concurrentievrees zou een rol spelen, valt te lezen in het verslag van Hoek. De programmering van de Harmonie bestaat immers voor vijftig procent uit muziek. En er is onlangs een muziekprogrammeur aangetrokken. ,,Als je niet oppast, krijg je concurrentie, maar daarin kan je beter samenwerken”, meent Hollander. ,,Laten we gezamenlijk pop programmeren.”

Het college van B en W heeft nog geen standpunt ingenomen na de verkenning van Reindert Hoek. Wel is het verslag al gedeeld met de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct