Stichting wil dat zes Friese gemeenten hun zorgplicht voor kunstgrasvelden nakomen

Zes Friese gemeenten krijgen vandaag een handhavingsverzoek van de stichting ‘Kom van dat gras af’, omdat ze hun zorgplicht voor kunstgrasvelden niet nakomen. Foto: "Remko de Waal"

Zes Friese gemeenten krijgen vandaag een handhavingsverzoek van de stichting ‘Kom van dat gras af’, omdat ze hun zorgplicht voor kunstgrasvelden niet nakomen.

Het gaat in totaal om negentien handhavingsverzoeken voor de gemeenten Leeuwarden (2), Waadhoeke (7), Heerenveen (1), Harlingen (2), Tytsjerksteradiel (3) en Súdwest-Fryslân (4).

De stichting, die wordt vertegenwoordigd door milieuadvocaat Rogier Hörchner uit Breda, wil dat er wordt opgetreden tegen de beheerders van de kunstgrasvelden. Het rubbergranulaat, gemaakt van gerecylede autobanden, komt in het milieu terecht en laat daar veel schadelijke stoffen achter waaronder zink en kobalt. Die stoffen kunnen schadelijk zijn voor de bodem en het grondwater.

,,Deze actie is niet tegen de sportverenigingen gericht”, zegt voorzitter Sebas Veenstra. ,,We willen dat de beheerders hun rotzooi opruimen. Er komen nog meer handhavingsverzoeken aan.”

In Friesland worden de meeste kunstgrasvelden beheerd door de gemeenten. Beheerders hebben de plicht om maatregelen te nemen om te zorgen dat de korrels niet buiten het speelveld verspreiden. Clubs kunnen bijvoorbeeld schoonloopborstels of kantplanken gebruiken.

Volgens ‘Kom van dat gras af’ zijn er, maar weinig beheerders van kunstgrasvelden in Friesland die zulke maatregelen nemen. ,,Op de meeste velden wordt er echt een potje van gemaakt”, zegt Veenstra. ,,Dat heeft ons verbaasd. Er zijn maar een paar clubs in de provincie die het wel goed doen.

Boete

In Enschede werd deze maand de eigenaar van een kunstgrasveld veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) boete van 10.000 euro wegens het niet naleven van de zorgplicht. De Friese gemeenten zouden daarom een boete van duizenden euro’s kunnen riskeren.

De zes aangeschreven gemeenten hebben acht weken de tijd om te reageren op de aanschrijving. Ook de gemeenten Blaricum en Assen kunnen een handhavingsverzoek verwachten.

Wethouder Caroline de Pee reageerde vorige week in deze krant dat Waadhoeke voldoende aandacht heeft voor de problematiek. ,,Wij zijn bekend met de zorgplicht en handelen daar ook naar. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de zorgplicht te voldoen. Bijvoorbeeld: iedere week worden de machines op de sportparken schoongemaakt om geen korrels verder te verspreiden.”

Lees ook | Waadhoeke op de korrel om kunstgras