Teruglezen: Station Leeuwarden uren dicht om verdacht pakketje

Foto: Anton kappers

Het station van Leeuwarden werd donderdagochtend ontruimd vanwege de melding van een verdacht pakket. Het gaat om een ingetapete jerrycan. Een 68-jarige man uit Stavoren is opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid. De EOD gaf rond 15.00 uur het bericht dat er geen gevaarzetting meer is.

Lees ook | 68-jarige man uit Stavoren aangehouden op station in Leeuwarden na vondst verdacht voorwerp

Even voor 14.00 uur kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plekke, kort na 15.00 uur meldde de EOD dat er geen gevaarzetting meer is. Het station zal langzaam weer vrijgegeven worden. Voor het onderzoek bleven de perrons 1 en 2 afgezet, deze perrons zijn nu ook vrijgegeven omdat het sporenonderzoek is afgerond.

Het verdachte pakket blijkt een jerrycan te zijn met een nog onbekende vloeistof en bevond zich in een Arriva-trein vanuit Sneek. Omstanders meldden dat deze door een man was achtergelaten in de trein van Sneek naar Leeuwarden en dat hij zou zijn weggerend. De trein werd ontruimd. De jerrycan is verwijderd uit de trein en meegenomen voor verder onderzoek.

Het Arriva-gebouw werd ook ontruimd en het treinverkeer van en naar Leeuwarden werd stilgelegd. Eerder donderdagochtend ontruimde de politie een klein gedeelte, maar vanwege de veiligheid besloot de politie om een groter gebied te ontruimen. ,,Je kunt het maar een keer goed doen’‘, aldus een politiewoordvoerster.

Bekijk ook | Woordvoerder politie: ‘Al het sporenonderzoek dat wij kunnen doen is gedaan’