Spectaculaire gevel op historisch pand Voorstreek 'moet anders'

Het achttiende-eeuwse pand op de Leeuwarder Voorstreek 5 zou een imponerende nieuwe gevel moeten krijgen op de begane grond. Foto LC/Erwin Boers.

Mag een zeventiende-eeuws gebouw aan de Leeuwarder Voorstreek op de begane grond worden voorzien van een moderne ingangspartij?

Die vraag leidde vorige week tot een ingewikkelde zitting bij adviescommissie Hûs en Hiem. Architect Diana Lautenbag wil haar bureau vestigen op de Voorstreek 5, in het pand waar nu de gevelreclame van Mata Hari Bloemen hangt. Het zit tussen hobbywinkel De Duif en I love Sushi.

Het gebouw heeft een opmerkelijk gave historische gevel, vindt Hûs en Hiem. Er zitten opvallende historische kwabornamenten op, met het jaartal 1665. De begane grond is al lang geleden gemoderniseerd en heeft geen historische waarde.

Dat biedt kansen om er nu een spectaculaire ingangspartij van te maken, vindt Lautenbag. Ze liet zich inspireren door een minimalistisch ontwerp van architect Wiel Arets in Maastricht. Met gebruik van bruin roestend cortenstaal maakte hij een bijzondere ingang en etalage in een pand met historisch ogende verdiepingen.

De commissie vindt een moderne invulling met cortenstaal denkbaar, maar maakt zich zorgen over de inpassing op de Voorstreek. Een commissielid beschreef de omgeving als ,,een provinciaal grachtenwandje waar nu een gevel met P.C. Hooftstraatallure komt.’’ De ingeleverde tekening kreeg geen positief advies, maar de commissie toonde wel sympathie voor Lautenbags eerste schetsen, ook met cortenstaal. Het eindadvies: ,,Onderzoek of je met een overtuigender ontwerp kunt komen.’’