Solarboten finishen Elfstedentocht op zonne-energie

De deelnemers finishten onder de finishboog van de schaats-Elfstedentocht op de Bonkevaart in Leeuwarden. FOTO YDWER VAN DER HEIDE

De zonneboot-Elfstedentocht zit erop voor de drie teams uit Sneek, Leeuwarden en Almere. De drie boten van de Young Solar Challenge hebben de route op zonne-energie gevaren en zijn vrijdagmiddag gefinisht onder de finishboog van de schaats-Elfstedentocht op de Bonkevaart in Leeuwarden. Maandag gingen ze van start.

De twaalf studenten, die tussen de 14 en 18 jaar oud zijn, hebben een enerverende week achter de rug. Op een paar kleine tegenslagen na, is de tocht goed afgelegd en in hun zonnebootje voeren ze 220 kilometer in vijf dagen.

Jasper van der Wurf, Team Lely V van het Leeuwarder Lyceum: ,,Ondanks dat we elkaar nog niet allemaal kenden, zijn we sinds afgelopen zondag een heel hecht team geworden.”

De wedstrijden van de Young Solar Challenge van 2020 zijn verplaatst naar volgend jaar, maar een aantal deelnemers wilde toch graag iets ondernemen. Tijdens de wedstrijden wordt er normaal gesproken 15 kilometer gevaren met de solarboten. Nu was dit ongeveer 220 kilometer in 5 dagen. In 2022 wil de Young Solar Challenge met meer dan 40 zonnebootteams de Elfstedentocht gaan varen.

Lees ook | Drie solarboten gaan in vijf dagen de Elfstedentocht varen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Sport