De vlag staat op de toren. Sint Piter is gewoon weer aangekomen in Grou. Met Aldemar, zijn nieuwe metgezel. Ze speelden bingo met het dorp vanuit de kerk.

,,It wie kâld, mar wat in waarmte.’’ Hartverwarmend vond Sint Piter zijn ontvangst in Grou. Net als anders arriveerde hij op de zaterdag een week voor z’n verjaardag (21 februari). Niet per boot, om opgewacht te worden door hordes kinderen langs De Nieuwe Kade. En ook niet met Swarte Pyt, want die figuur is voorgoed op wereldreis gestuurd.

Nee, hij kwam met paard en wagen. Coronaproof reed hij rond vier uur door de Grouster straten, vergezeld door natuurmens Aldemar en toegejuicht door kinderen op de stoep langs de straten. Sint Piters nieuwe kompaan woont met z’n familie in de Alde Feanen, draagt een lasbril op zijn halfhoge zwarte hoed en sjouwt pepernoten in een grote korf op z’n rug.

,,Aldemar hat in hiel waarm wolkom krigen’’, zegt ook Wendy Hoogeboom, namens het Sint Pitercomité. ,,Wat wolst ek: it is in stoere fint dy’t yn in beamhut wennet.’’ Volgens Marlou Entzinger, die net als Hoogeboom lid is van de Sint Piterfroulju, past Aldemar perfect bij de traditie in het dorp. ,,Wy dogge it graach oars.’’

In jier sûnder Sint Piter dat kin net’’

Corona of niet, voor het comité was het geen optie om de aankomst van de goedheiligman over te slaan. ,,In jier sûnder Sint Piter dat kin net’’, zegt Hoogeboom. Samen met de andere Sint Piterfroulju organiseerde zij zaterdagavond de Noflike Sint Piterjûn , een live-uitzending vanuit de Sint Piterkerk met elementen uit alle Sint Piterevenementen die vanwege het virus zijn afgelast: het sprookje, de beurs en de bingo.

'In jier sûnder Sint Piter dat kin net'

Om thuis mee te kunnen doen aan de interactieve avond konden Grousters bij de bakker een zak kopen, gevuld met lekkers en met bingokaarten en lootjes voor het draaiend rad. Alle vierhonderd tasjes waren verkocht.

De deelnemers zagen online hoe Sint Piter zich vermaakte tijdens de show. Er werden live prijzen uitgereikt aan winnaars en filmpjes vertoond van basisschoolleerlingen die nieuwe liedjes over Aldemar zongen.

Vrijdag ontvangen Sint Piter en Aldemar de basisschoolleerlingen in de gymzaal. Of en hoe ze uitgezwaaid worden op 21 februari is nog niet bekend. Hoogeboom: ,,Miskien komt der noch in spontane aksje.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct