,,Straks zijn de scholen open, maar zitten mijn leerkrachten thuis. Die maken zich grote zorgen over de gevaren die de Britse variant van het coronavirus mogelijk oplevert.’’

Dat zegt bestuurder Albert Helder van scholenkoepel Proloog in Leeuwarden. Hij reageert hiermee op het voornemen van het kabinet om het primair onderwijs en kinderopvang mogelijk 25 januari weer geheel te openen, terwijl overige coronamaatregelen worden verlengd tot 9 februari.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maken vanavond om 19 uur tijdens een persconferentie de exacte maatregelen bekend. De belangrijkste onzekere factor is de mate waarin de Britse variant van het coronavirus zich verspreidt. Dit virus is ook in Friesland opgedoken.

Bestrijding Britse variant

Het Outbreak Management Team komt naar verwachting eind deze week met een advies over noodzakelijke maatregelen om deze variant te bestrijden. Op dit moment loopt onderzoek naar de vatbaarheid van jonge kinderen voor de Britse variant.

Een grootschalige test onder alle inwoners van de gemeente Lansingerland, waartoe een school in Bergschenhoek behoort waar de Engelse variant is vastgesteld, moet over de besmettelijkheid meer duidelijkheid geven. Lansingerland telt ongeveer 63 duizend inwoners, iedereen van 2 jaar en ouder wordt getest. In Groot-Brittannië grijpt het virus razendsnel om zich heen, met uitpuilende ziekenhuizen tot gevolg.

,,Mijn personeel is enorm bezorgd’’, aldus Helder. ,,Als het kabinet straks zou besluiten de scholen toch te openen, terwijl nog niet duidelijk is wat de risico’s zijn van deze variant, dan sluit ik niet uit dat veel medewerkers thuisblijven. Zij staan in de frontlinie.’’

Druk op noodopvang

Onderwijs en kinderopvang hopen snel duidelijkheid te krijgen. Zowel scholen als kinderopvang hebben nu te maken met een grote druk op de noodopvang die zij verzorgen.

Bij de 23 openbare basisscholen van Proloog waren vorige week tussen de 270 en 350 leerlingen per dag aanwezig op de noodopvang. Daarvan waren 140 aangemerkt als kwetsbaar. Tijdens de lockdown vorig jaar maart ging het om 150 tot 170 kinderen per dag, van wie 55 kwetsbare leerlingen.

Proloog telt 3600 leerlingen en dus maakt nu bijna 10 procent van de leerlingen gebruik van de noodopvang. Uit een enquête van de Algemene Vereniging van Schoolleiders blijkt dat het landelijk cijfer op 16 procent ligt.

Volledig open

Helder, ook lid van een denktank van de sectororganisatie PO Raad, pleit voor volledige opening van de scholen wanneer dat veilig is. Hij zegt dat het kabinet vorige week polste of er in het primair onderwijs draagvlak is voor constructies om scholen halve dagen open te stellen. Scholen zijn daar geen voorstander van, omdat het nog meer geregel vergt.

,,Wij hebben nu onze kwetsbare kinderen in beeld. Het is druk op de noodopvang. Het kan voorkomen dat scholen ouders die daar nu toch een beroep op willen doen moeten doorverwijzen naar een andere school binnen onze koepel. Maar wij willen verder onze energie vooral steken in de voorbereiding op het onderwijs als de scholen straks weer helemaal opengaan.’’

Directeur-bestuurder Robert Sänger van kinderopvangorganisatie Sinne vindt het mogelijk eerder weer opengaan van scholen en opvang een goede zaak. ,,Het is in lijn met de eerdere uitspraken dat het sluiten van basisonderwijs en kinderopvang de laatste maatregel was die het kabinet overwoog bij eerdere sluitingen. Dus eerder opengaan dan andere sectoren is dan ook logisch.’’

Ook bij de kinderopvang is er zorg over de besmettelijkheid van de Britse variant, zowel bij medewerkers als ouders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct