Scheefste toren van Nederland? 'Hij is schever dan de Toren van Pisa'

FOTO MARTJAN KUIT

,,Deze toren is schever dan de Toren van Pisa.’’ Martjan Kuit staat voor een Friese toren waar hij enkele opvallende feitjes over deelt. Maar het is niet bij de Oldehove waar dit filmpje is opgenomen. Kuit staat voor de toren van het dorp Miedum.

In de tekst van zijn Twitterprofiel noemt hij zich een ‘liefhebber van de gebouwde omgeving’. De overhelling van verzakte torens blijkt hem erg te fascineren.

Toren van Miedum

De kerk van Miedum werd in 1834 gesloopt en sindsdien staat de toren er eenzaam bij - zij het redelijk verstopt tussen de bomen. Ook begon hij daarna steeds meer te verzakken, in oostelijke richting. Om te voorkomen dat de toren op een bepaald moment zou bezwijken, werd in 1955 de fundering verstevigd.

Maar scheef bleef de Miedumer toren. Hij staat om precies te zijn 4,72 graden uit het lood. Dat is meer dan de Toren van Pisa (3,9 graden). Daar moet wel bij aangetekend worden dat de beroemde Italiaanse toren tijdens restauraties weer wat is recht getrokken, voor 1990 was hij schever dan de voormalige kerktoren in Miedum.

Het wierde- en terprijke noorden van Nederland doet het best goed qua scheve torens. Ook de kerk van Bedum heeft een behoorlijk scheefhangende toren. Natuurlijk mag ook de Oldehove in een overzicht van scheve blikvangers niet ontbreken.

Bekijk hier het filmpje van Martjan Kuit , met ook nog andere bekende scheve torens.

De toren van Miedum de scheefste? De Leeuwarder Courant zocht het in 2009 al een keer uit: lees hier het verhaal .