'Risico botsingen fietsers onder Europaplein'

Het Europaplein kreeg de afgelopen jaren fietstunnels. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Gemeente Belangen Leeuwarden (GBL) maakt zich zorgen over de fietstunnels onder het Europaplein: fietsers kunnen elkaar moeilijk zien en er dreigen geregeld botsingen.

De partij wil dat burgemeester en wethouders het plein nog eens onder de loep nemen. Misschien kunnen er spiegels worden opgehangen, suggereert GBL.

Het probleem is niet nieuw. Toen de gemeenteraad in 2014 besloot om de tunnels aan te leggen, waren de scherpe hoeken en moeilijke zichtlijnen al onderwerp van debat. Toch ging een meerderheid in de raad toen akkoord met het plan.

Bezorgde fietsers

GBL is de laatste tijd weer benaderd door bezorgde fietsers: ,,Daarbij werd aangegeven dat de fietsers uit diverse richtingen elkaar niet of veel te laat kunnen waarnemen. Reeds enkele malen zijn daardoor gevaarlijke situaties en kleine botsingen ontstaan. Daarop is onze fractie ter plaatse geweest en heeft daar enige tijd de diverse situaties bestudeerd. Dit eigen onderzoek heeft hetgeen ons door gebruikers werd aangegeven bevestigd.’’

De situatie voor de aanleg van het vernieuwde Europaplein was overigens ook niet erg veilig. Toen moesten fietsers in alle richtingen nog de drukke autowegen oversteken. In 2013 kostte zo’n oversteek nog het leven van een oudere fietser.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden