Een poké bowl van Bowls ‘n rolls.

Restaurantrecensie: 'Uit eten' in tijden van corona

Een poké bowl van Bowls ‘n rolls. FOTO LC

Gaan we uit eten of blijven we thuis? Een dag voordat de algehele horecasluiting wordt aangekondigd, zitten we zowaar nog even in dubio. Maar we besluiten geen risico’s te nemen en het eten voor deze Hete Soep thuis te laten bezorgen. Maken we er thuis iets gezelligs van.

Nederlanders laten steeds vaker eten thuis bezorgen, blijkt uit cijfers. Ook in Leeuwarden wemelt het soms van de bezorgfietsers op straat.

In de Friese hoofdstad kunnen we kiezen uit maar liefst 82 restaurants; van Italiaans tot Japans, en Chinees tot Turks. Keuzes, keuzes.

Onze keus valt op Taco Mundo, Mexicaans, en Bowls ‘n rolls, relatief nieuw, met sushi, salades en poké bowls. Bij beide bestellen we twee maaltijden. In de bevestigingsmail die we van Thuisbezorgd krijgen, staat alvast vermeld dat er sprake is van ‘contactloze bezorging’.

Terwijl we hadden gerekend op 45 minuten wachttijd, belt de bezorger van Taco Mundo al na 14 minuten aan. Dat is wel heel snel! Als we open doen, staat het papieren tasje op de stoep, en de jongen glimlachend een paar meter verderop naast zijn fiets. Zo gaat dat dus in coronatijden...

loading

Bowls ‘n rolls heeft er beduidend langer voor nodig: 60 minuten, in plaats van de aangekondigde 40. Geeft niks. Het is zaterdagavond, de tafel is gedekt en de taco’s zijn nog warm. Opvallend: waar Taco Mundo 1,50 rekent voor het brengen, is dat bij Bowls ‘n rolls gratis.

Bij het Mexicaanse afhaalrestaurant is de keuze voor wie geen vlees eet nogal beperkt. De weinige vegagerechten die we dan ook maar allemaal besteld hebben, vallen wel in de smaak. Allereerst zijn daar de empanadas sweet potato pumkin, oftewel deegpasteitjes gevuld met zoete aardappelblokjes, maïs, spinazie, pompoen, ui en kaas.

,,Wat degige hapjes met groentesmurrie. Maar wel lekker’’, luidt het oordeel van de vegetariër. De spicy habanerosaus is erg pittig maar smakelijk. ,,Omdat er weinig keuze was, had ik ook een lage verwachting, dus valt dit me alleszins mee’’, zegt hij.

De enchilada verde veggie, oftewel opgerolde tortilla gevuld met zwarte bonen, is een beetje klef maar lekker pittig. De jonge vleeseter in ons gezelschap smult intussen van zijn taco chicken, net als de andere hapjes in een kartonnen doosje verpakt. ,,Wel lekker maar een beetje lastig eten, want het valt helemaal uit elkaar’’, vindt hij. Een puntje van kritiek: de taco is niet knapperig (meer), terwijl die dat natuurlijk wel hoort te zijn.

Over zijn enchilada roja classic, met rundergehakt en rode saus, is hij wat minder enthousiast. ,,Een beetje veel crème fraiche’’, klinkt het. Omdat junior verzadigd is, is het laatste Mexicaanse gerecht, de street tacos veggie, helemaal voor zijn vader.

Het plastic bakje met de twee gevulde taco’s, een bakje crème fraîche en een met guacamole, gaat bijna schoon op. ,,Rijk aan groente, grote stukken gegrilde paprika en sla’’.

Poké bowls

De dames in het gezelschap kozen voor poké bowls: dit van oorsprong Hawaïaanse gerecht waarbij verse vis en groente centraal staan, is tegenwoordig helemaal hip. Naast verschillende soorten bowls op de kaart, waarbij je kunt kiezen tussen sushirijst, sla, quinoa of een mix hiervan, kun je bij B&R ook je eigen kom samenstellen.

Dochter liet haar oog vallen op de hula tuna bowl, met tonijn, avocado, wortel, sojaboontjes en komkommer. ,,Alle ingrediënten zijn goed in verhouding, ook qua structuur. Het zachte, romige van de avocado matcht goed met het knapperige van de lente-uitjes’’, oordeelt zij. En, ook fijn: de kok heeft niet bescheiden gedaan met de rauwe tonijn.

Ik heb een ebi tempura bowl besteld, die net als de hula tuna wordt geserveerd in een rond plastic bakje. Een heerlijk frisse combinatie van quinoa, sla, sojaboontjes, maïs en drie tempura garnalen, waar weinig op aan te merken valt. De dressing bestaat, volgens de beschrijving althans, uit sesammix en sriracha mayonaise. Nooit van gehoord, wel lekker.

Om ook nog iets warms te eten, hebben we daarnaast een portie miniloempia’s besteld: altijd goed.

Voor de vier maaltijden rekenden we zo’n 55 euro af. Voor dat bedrag kunnen we niet uit eten met zijn vieren. Dat is dan weer een voordeel. Nadeel vinden we alleen de hoeveelheid (plastic) afval die overblijft. Daar zou toch iets op te vinden moeten zijn.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct