Surinaamse roti, thuisbezorgd.

Restaurantrecensie: Surinaamse uitwijkmaaltijd

Surinaamse roti, thuisbezorgd. FOTO LC

Curry’s, tandoori’s en tikka’s. Wij zijn thuis gek op de Indiase keuken. Maar zelfgemaakt staat er eigenlijk altijd een compromis op tafel. Want de een houdt meer van zoet en de ander heeft het liever spicy. Dus niks leuker dan een tas vol met van alles bestellen, voor elk – twee pubers en twee volwassenen dit keer – wat wils.

Helaas, zo blijkt in de eerste week van de algehele horecasluiting, durven de beide Indiase restaurants in Leeuwarden het bezorgen niet aan. Het personeel is bang, de keukens gesloten.

Bovendien, zo legt de eigenaar van Jamuna uit: het loont waarschijnlijk niet om de keuken op te starten, personeel te laten opdraven en bij de telefoon te gaan zitten wachten op bestellingen: ,,Ik ben bang dat ik dan tussen 17 en 19 uur misschien twintig maaltijden verkoop. Dat kan nooit uit.’’ Zijn Indiaas restaurant moet het vooral hebben van een flink aantal gasten die uitgebreid de tijd nemen om te eten en te drinken.

Alternatief

Dus zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een alternatief. Een uitwijkmaaltijd die past bij de witte wijn die wij eerder al bij Wijnkoperij Henri Bloem hebben aangeschaft, vooruitlopend op onze Indiase bezorgplannen. Het is een Petit Sios geworden, die wordt aangeprezen als ‘een lekkere jeugdige wijn, barstensvol frisfruitige smaken en supersappig’.

loading

Het wordt roti. Ook een klassieker uit de Indiase keuken. In de landen waar zich in het verleden grote groepen Indiase immigranten hebben gevestigd zijn vele varianten van dit gerecht ontstaan. Zo ook in Suriname. Immigranten uit dit land zorgden er vervolgens in de jaren 70 voor dat roti een populair afhaalgerecht in Nederland werd. Toch hebben wij er nooit eerder onze tanden in gezet.

Roti, in India chapati genoemd, betekent letterlijk brood in het Hindoestaans. Het is een soort broodpannenkoek, die in Suriname niet alleen van bloem wordt gemaakt, maar ook van gemalen spliterwten (roti dalbharie) of aardappelen (roti alubharie) en specerijen als komijn en chilipeper.

Even wennen

De roti die wij bestellen bij Roti Palace in Leeuwarden komt met witte plastic bakken vol kipdijfilet, aardappelen, hardgekookte eieren en kousenband, de grote broer van de sperzieboon. We hebben er nasi met hete kip bij besteld. En bara als voorgerecht, een hartig gefrituurd hapje gemaakt van deeg en ingrediënten die we zelf nog nooit hebben gebruikt: urdi en tayerblad.

Keurig op de afgesproken tijd wordt de boel afgeleverd. De bezorger – mét handschoenen aan – overhandigt de twee plastic tassen nog persoonlijk aan de deur. Het is allemaal even wennen. Zijn fooi hadden wij eerder al wel in een bakje op de stoep gezet.

De jongste aan tafel valt meteen aan. Hij stort de bak met ‘roti speciaal menu voor 2 personen’ leeg op z’n bord en smeert er een lik zwarte sambal overheen. Hij heeft net z’n eerste werkdag bij een grote bouwmarkt achter de rug en honger als een paard. Of-ie proeft wat-ie in razend tempo wegwerkt, valt te betwijfelen. Desondanks meldt hij alles heel erg lekker te vinden.

Onmisbare snack

Ondertussen gaat de bara rond, keurig in vier stukken gesneden. Na een voorzichtige eerste hap snappen wij meteen waarom dit gekruide gerecht volgens de website surinamcooking.com een onmisbare snack is op Surinaams Hindoestaanse feesten. ,,Het smaakt als een zoute platte oliebol’’, concludeert de zus van de hongerige werker.

Als we de ‘pannenkoekjes’ uit de zilverfolie halen, weten we het opeens weer: het is gebruikelijk om dit gerecht met de handen te eten. Die zijn ondertussen brandschoon, want op last van de overheid de hele dag door grondig gepoetst. We vouwen kip, kousenband, ei en aardappel tussen het brood en laten het ons smaken. Het is veel en ook best vet.

De hete kip is inderdaad lekker heet en Surinaamse nasi en bami smaken een stuk zouter dan de variant die wij kennen van de Chinees. Kortom, we zijn blij met onze fles Petit Sios, waarmee we onze monden kunnen blussen.

Als we uitgegeten zijn blijkt weer eens dat we veel te veel hebben besteld. Gelukkig weet de tafelgenoot die niet meer thuis woont hier wel raad mee. Er gaat een portie ‘roti menu voor twee personen’ mee naar het studentenhuishouden. En samen met haar huisgenoot smult ze een dag later weer van veel en vet.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct