Rancuneuze ex-vriend steekt verkeerde auto in brand: cel en behandeling

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Na het verbreken van de relatie bleef een Leeuwarder (37) wrok koesteren jegens zijn ex-vriendin. In september vorig jaar stak hij de auto van zijn ex in brand, tenminste dat dacht hij: het was de verkeerde auto, de vriendin was verhuisd. Donderdag veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden de brandstichter tot een celstraf die gelijk is aan het voorarrest – 128 dagen – plus een jaar voorwaardelijk.

Twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak zei de Leeuwarder dat er ,,heel veel woede” was blijven hangen jegens zijn ex. Meestal kanaliseerde hij die woede door zijn eigen spullen te vernielen, maar op 19 september vorig jaar ging hij een eind rijden. Vlakbij Franeker vatte hij het plan om de auto van zijn ex in brand te steken.

Hij gooide een molotovcocktail naar de auto die voor zijn oude adres aan de P.S. Gerbrandyweg stond. Wat hij niet wist, was dat zijn ex inmiddels was verhuisd. De auto’s van zijn oude buurman en van de nieuwe bewoonster gingen in vlammen op.

Vanwege een persoonlijkheidsstoornis en traumatisch hersenletsel als gevolg van een verkeersongeval is de Leeuwarder verminderd toerekeningsvatbaar. De man had ook nog speed gebruikt, waardoor hij volgens de rechtbank alleen maar meer uit balans was geraakt. Hij moet zich melden bij de reclassering en een medische behandeling volgen die gericht is op het hersenletsel en zijn diabetes. Hij mag geen contact opnemen met zijn ex. De man hoeft niet terug naar de gevangenis, het voorarrest was gelijk aan het onvoorwaardelijke deel van de celstraf.