Welk besluit de raad ook neemt over de toekomst van Zalen Schaaf, onomstreden zal het niet worden. Maandagavond praat de Leeuwarder raad weer over het ruim tweehonderd jaar oude theater.

Een jury beoordeelde afgelopen winter drie plannen en bracht een voorkeursvolgorde aan. Op nummer 1 staat het plan ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’, nummer 2 is ‘Zalen Schaaf! blijft in beweging’ en ‘Agora’ is de derde kandidaat.

Maar volgens onder meer de FNP moet het plan ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’ worden uitgesloten omdat het niet tijdig naar het juiste e-mailadres is verstuurd. Een juridisch advies dat wethouder Hein de Haan liet inwinnen geeft geen definitief uitsluitsel. En ook de VVD heeft twijfels.

,,Volgens de wethouder is de inschrijving in lijn met de geest van de leidraad”, zegt Harry Bevers van de VVD. ,,Maar het is verbazingwekkend dat er niet direct juridisch advies is ingewonnen toen bleek dat het plan naar het verkeerde adres was verstuurd en daardoor te laat binnenkwam.”

Kritiek op procedure

Annemarie Lindeboom van het plan ‘Agora’ verbaast zich over de hele procedure. ,,Er staat expliciet in de leidraad van de prijsvraag dat een plan alleen mee kan dingen als er aan alle voorwaarden wordt voldaan. Maar waar is de culturele invulling van ‘Herontwikkeling Scheepmanskwartier?”

,,Een menukaart is ook niet het eerste dat je klaar hebt als je ergens een nieuw restaurant begint”, reageert Erik Schot van Blue Banner Red, bedenker van ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’. ,,Wij hebben dit plan gemaakt voor de ontwikkeling van het gebied zodat er ruimte is om die invulling te geven. Door een lage huurprijs bijvoorbeeld.”

‘Zalen Schaaf! blijft in beweging’ heeft kritiek op de samenstelling van de vakjury. Die deugt niet, vindt Bobby Veenstra. ,,In de jury zit een bewoner van het Speelmanskwartier die zich altijd heeft verzet tegen de activiteiten in Schaaf. Waarom zit er dan niet ook een gebruiker van Schaaf in de jury? Want het plan voor het Speelmanskwartier gaat om het opknappen van de buurt, niet om de toekomst van Schaaf.”

Rechtsgeldigheid inzending

Tegelijkertijd is er ook weer kritiek op Veenstra. Want bracht hij onlangs niet allerlei nieuwe onderdelen van zijn plan onder de aandacht, ruim nadat de inzendingstermijn verstreken was? Bijvoorbeeld de mogelijke verplaatsing van de ingang van de Breedstraat naar de Voorstreek. En een document over de economische meerwaarde van zijn plan? Geen sprake van, aldus Veenstra. ,,We hebben niets aangepast ten opzichte van de inzending van de plannen.”

De rechtsgeldigheid van de inzending van ‘Herontwikkeling Speelmanskwartier’. De vraag of alle inzendingen wel aan de voorwaarden van de wedstrijd voldoen. En bovenal: is er wel een meerderheid te vinden voor een van de drie plannen?

In april leek die meerderheid nog ver weg: de tegenstanders van een prijsvraag voor de toekomst van Zalen Schaaf zeiden zich te conformeren aan het advies van de jury. De PvdA en GroenLinks wilden toen kiezen voor plan Agora, en Lijst058 en de FNP houden vast aan ‘Zalen Schaaf! blijft in beweging’. Geen van de drie varianten kan rekenen op een meerderheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct