PvdA wil af van prijsvraag Zalen Schaaf

De ingang van Zalen Schaaf aan de Breedstraat in Leeuwarden. FOTO LC/ERWIN BOERS

De prijsvraag voor Zalen Schaaf moet van tafel, vindt de Leeuwarder PvdA-fractie: ,,Met de coronamaatregelen is alles veranderd’’.

De PvdA koos in 2018 samen met andere partijen voor het opzetten van een prijsvraag, in de hoop hiermee een koper of huurder te vinden die een marktconforme prijs betaalt. Van de uitvoering is tot nu toe niets terecht gekomen. Dit kwam door politieke onenigheid en uitstelgedrag van de gemeenteraad.

Ondernemer Bobby Veenstra en de Vrienden van Schaaf, die tijdelijk van het complex gebruik mogen maken, zijn intussen hard getroffen door de coronamaatregelen, constateert PvdA-raadslid Dirk Visser. Concerten moesten worden afgeboekt en de schade valt met nieuwe evenementen moeilijk in te halen.

Gevoelige zaak

Serieuze deelnemers aan de prijsvraag verwacht Visser voorlopig niet meer, aangezien het moeilijk is om onder de huidige omstandigheden huur of hypotheeklasten op te brengen: ,,Er is nu geen kip die erin gaat duiken.’’

,,Als het aan de PvdA ligt, gaat de prijsvraag daarom van tafel’’, zegt Visser. Liever geeft hij de huidige gebruikers langdurig de kans om van Schaaf een veelzijdig centrum voor maatschappelijke en culturele functies te maken. Die zijn momenteel druk aan het plannen smeden.

Politiek ligt de zaak gevoelig. Coalitiepartner CDA stelde afgelopen najaar voor om Schaaf onmiddellijk te sluiten, zodat de plek herontwikkeld kan worden. De gemeenteraad vergadert op zijn vroegst in september over het gebouw. Tot die tijd blijft de toekomst dus onduidelijk.

PvdA-wethouder Hein de Haan houdt vooralsnog vast aan de prijsvraagopdracht die hij van de gemeenteraad heeft gekregen. Wel heeft hij de huidige gebruikers aangeboden om in ieder geval tot mei 2021 in Schaaf te blijven.