Psy-fi dit jaar voor het laatst in Leeuwarden: 'Festival in Groene Ster niet meer mogelijk zoals wij willen'

Psy-fi. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Dancefestival Psy-fi wordt dit jaar voor het laatst in de Groene Ster gehouden. De organisatoren gooien de handdoek in de ring

,,Het is niet meer mogelijk om in Leeuwarden een groot internationaal festival te organiseren”, zegt Rob Durand, organisator van het festival. ,,De kosten voor bijvoorbeeld ecologische onderzoeken en allerlei andere onderzoeken die nodig zijn voor een vergunning, zijn gestegen van 16 duizend euro in 2014 tot een halve ton nu. Dat kan niet uit”, zegt Wiebe Kootstra, projectleider van het festival dat in 2014 voor het eerst gehouden werd.

Het dancefestival streek in 2014 in de Groene Ster neer. Vijf dagen lang duurde de eerste editie, zonder onderbreking. Dat leidde tot veel klachten: meer dan 150 meldingen kwamen er binnen bij de gemeente Leeuwarden. De meeste klachten gingen over geluidsoverlast. De laatste jaren mag het festival ’s nachts geen versterkt geluid meer voortbrengen, ook het aantal klachten liep terug.

'Het is afgelopen'

,,Leeuwarden wil heel graag culturele hoofdstad zijn, uitstralen dat ze festivalstad zijn maar ze maken regeltjes als een klein jongetje”, stelt Durand. ,,We zijn nu op het punt gekomen dat we ons publiek niet meer kunnen bieden wat we willen. Het is afgelopen.”

'Gelul'

Wethouder Sjoerd Feitsma baalt enorm van het besluit van Psy-fi. Volgens hem heeft het festival juist een prominente plek in de agenda van de stad. Dat Leeuwarden niet achter het festival staat noemt hij ‘gelul’.

Psy-fi trok jaarlijks meer dan tienduizend bezoekers, van over de hele wereld. Op het hoogtepunt in 2015 waren er zeventienduizend bezoekers. Jaarlijks gaf de organisatie zo’n anderhalf miljoen euro uit aan productiekosten, geld dat in de directe omgeving terug kwam.

Lees ook: Waarom Psy-fi de deur in Leeuwarden achter zich dichttrekt