Prinsentuin 's nachts op slot: bekijk hoe de sluiting zonder problemen verloopt

De eerste avond dat de Prinsentuin om tien uur ‘s avonds dicht ging, is zonder problemen verlopen. De sluiting geldt tot 1 september.

Dinsdag maakte de Veiligheidsregio bekend, dat de Prinsentuin voortaan om tien uur ’s avonds dichtgaat voor bezoekers. Politie en handhaving hadden bij de gemeente aangegeven dat de afstandsregel ’s avonds en ’s nachts niet wordt nageleefd. Ook zouden de groepen in het park behoorlijk groot zijn geworden en kwamen er klachten van omwonenden en bootjesmensen die in de Prinsentuin liggen. ,,De hoofdreden voor de sluiting is dat mensen te dicht op elkaar zitten”, zegt wethouder en loco-burgemeester Sjoerd Feitsma over het besluit van de Veiligheidsregio. De gemeente Leeuwarden heeft het probleem daar aangekaart.

German Kalaskov en Masud Nedjabi zitten rond half tien met zijn tweeën in de Prinsentuin. ,,Ik vind het goed, na tien uur wordt de veiligheid minder”, zegt Masud. Zijn vriend German is het niet met hem eens. ,,Het is hier zo lekker, jammer dat we nu zo weg moeten.” Begrip kunnen ze allebei wel opbrengen voor de maatregel. ,,Je moet de basisregels wel naleven. We hebben nu eenmaal te maken met een anderhalvemeter-samenleving”, vindt Masud Nedjabi.

Nieuwe plek om samen te komen

Tientallen agenten, boa’s en medewerkers van een beveiligingsbedrijf beginnen om half tien mensen te verzoeken om de Prinsentuin te verlaten. Bijna iedereen geeft daar gehoor aan, al dan niet vergezeld van een paar opmerkingen dat het overdreven of jammer is. Een heel klein groepje van een man of vier, vijf blijft tot het allerlaatste moment zitten. Om een minuut voor tien pakken ook zij hun spullen en verlaten de Prinsentuin.

Naast de Prinsentuin, aan de waterkant ter hoogte van de Wissedwinger, wordt het drukker na tienen. Dat terrein behoort immers niet tot de Prinsentuin. Ook bij Obe op het Oldehoofsterkerkhof verzamelen zich jongeren. Op social media wordt druk gesproken over een nieuwe plek om de komende tijd samen te komen.

Lijst058 heeft intussen vragen gesteld over de sluiting van het park. De partij maakt zich onder meer zorgen dat er te weinig gelegenheid is voor de jongeren om elkaar te ontmoeten in deze tijd.