Prinsentuin Leeuwarden voortaan iedere nacht gesloten

Zicht op de Prinsentuin vanaf de Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden. Foto LC/Erwin Boers

De Prinsentuin in Leeuwarden is voortaan iedere avond vanaf 22.00 uur gesloten voor publiek. ‘s Nachts is het te druk en te rumoerig, vinden de gemeente en de politie.

Veiligheidsregio Fryslân heeft het besluit dinsdag bekendgemaakt. De maatregel gaat woensdagavond in. Pas ‘s ochtends om 6.00 uur wordt de tuin weer opengesteld. De maatregelen duren vooralsnog tot september.

,,Handhaving en de politie hebben de afgelopen tijd veelvuldig opgemerkt dat de afstandseisen in de Prinsentuin onvoldoende worden nagekomen, met name in de avond- en nachtelijke uren’’, zo staat te lezen in het besluit.

Dat het overdag gezellig is in de tuin is niet per se problematisch, vinden de toezichthouders. ‘s Avonds worden de coronavoorschriften echter zo massaal overtreden dat er niet meer tegen op te treden valt.

Het begint zowaar het ,,karakter van een evenement’’ te krijgen, zo staat in de brief. De overlast die buurtbewoners ervan ervaren blijkt extra reden om in te grijpen. Er wordt gewezen op ,,klachten over overlast van omwonenden en toeristen die met een vaartuig in de Prinsentuin liggen.’’

Bezoekers van de Koperen Tuin en de mensen die in de haven liggen, worden door de maatregelen niet beperkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden