Prijs Hûs en Hiem voor Niek Verdonk

Verdonk was nauw betrokken bij de vormgeving in De Zuidlanden. Foto: Niels Westra

Niek Verdonk heeft donderdagmiddag de Hûs- en Hiemprijs ontvangen van bestuursvoorzitter Hein de Haan.

Verdonk kreeg de prijs tijdens zijn afscheidsbijeenkomst van de gemeente Leeuwarden. Hij was vanaf 2005 stedenbouwkundig supervisor van de gemeente. Hiermee was hij verantwoordelijk voor het gemeentelijk architectuurbeleid.

Hij bemoeide zich intensief met de vormgeving van nieuwbouw, bijvoorbeeld in De Zuidlanden. Hij hielp ook manifestatie Kloppend Hart opzetten. Hûs en Hiem wil met de prijs ‘grote waardering uitspreken voor Verdonks jarenlange bijdrage aan de ruimtelijke schoonheid van de stad’.

‘Verdonk ontwikkelde zich tot een belangrijke speler op het gebied van de architectuur en stedenbouw in het Noorden’, aldus Hûs en Hiem. Hij was ook geruime tijd stadsarchitect in Groningen.

De Hûs en Hiemprijs bestaat uit een houten beeldje en een zilveren speld en is bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die zich lange tijd hebben ingezet voor ruimtelijke kwaliteit in Friesland. De prijs zou vorig jaar ter ere van het 95-jarig bestaan worden uitgereikt, maar werd vanwege corona uitgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden