Panden verzakken: winkels dicht aan de Nieuwestad

FOTO DE VRIES MEDIA

Drie beeldbepalende winkelpanden aan de Nieuwestad zijn vrijdag afgesloten en gestut. De winkels zijn gesloten, de enige bewoner zit tijdelijk in een hotel.

Het gaat om panden op een markante plek in de winkelstraat, schuin tegenover De Waag. De ‘rotte kies’ van de drie zit in het midden: het pand aan Nieuwestad 158, waar brillenzaak Pearle in zit. Dat gebouw bleek bij de gebruikelijke bouwkundige inspectie deze week zo verzakt dat het nu vol bouwstempels is gezet, zodat het grondiger geïnspecteerd kan worden.

De buurpanden op nummer 160 (Vodafone) en 156 (Specsavers) zijn eveneens gesloten. De drie huizen, ingeklemd tussen H&M en Zara, gaan sinds gisteren schuil achter een schutting. De bewoner van de bovenverdieping van het Vodafonepand is tijdelijk in een hotel ondergebracht. Bij de twee andere panden zijn de bovenverdiepingen onbewoond, en bij een zelfs onbereikbaar, omdat er geen trap meer is.

Inspectie

De panden in het centrum van Leeuwarden worden sinds 2016 regelmatig gecontroleerd door de gemeentelijke dienst bouwinspectie. Toen bij de controle deze week bleek dat het middelste pand verzakt is, besloten de eigenaars de drie panden, op aandringen van de verzekeringsmaatschappij, te sluiten. Hoe ernstig de verzakking is, moet nader onderzoek uitwijzen. En hoe lang de sluiting van de drie winkels gaat duren is nog niet bekend: ‘Wegens omstandigheden gesloten’, meldt de website van Pearle Leeuwarden.

De buurpanden zijn allebei geregistreerd als rijksmonument, het pand van Pearle zelf niet, al is het wel als ‘beeldbepalend’ bestempeld. Tussen Vodafone en Pearle voert een smal, afgesloten steegje naar de zij-ingang van de doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk. Beide panden leunen zo naar elkaar toe dat het steegje naar de bovenkant steeds smaller wordt, bovenin raken ze elkaar bijna.

Nummer 156, herkenbaar aan het beeldje van een gaper aan de gevel om aan te geven dat daar een apotheek was gevestigd, was in 1939 al eens met instorting bedreigd. Dat kwam toen door de bouwwerkzaamheden van buurman Vroom en Dreesmann. Het huis verzakte zo dat ramen spontaan sprongen, er brede scheuren in de muren kwamen, vloeren verzakten en de radiatoren begonnen te lekken. De voorgevel werd op last van de gemeente aan balken opgehangen en gestut en de toenmalige bewoners, een apotheker en zijn gezin, verhuisden tijdelijk.