Overlast van honden en hun poep neemt af in Leeuwarden

Een stabij. FOTO ARCHIEF LC

Inwoners van Leeuwarden klaagden vorig jaar fors minder over overlast van honden. Er werden ook minder vaak bekeuringen voor uitgeschreven.

,,Vorig jaar kwamen er 211 meldingen binnen’’, zo laat de gemeente weten. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in eerdere jaren, toen het aantal klachten van inwoners varieerde van 260 tot 309. Het afgelopen jaar werd er 126 keer geklaagd over hondenpoep en 85 maal over loslopende of gevaarlijke honden.

Hotspots

Gemeentelijke controleurs voeren geregeld surveillances uit in wandelgebieden en speeltuinen. Soms doen ze dit in uniform, maar ze controleren ook geregeld in burgerkleding. Ze zoeken gericht hotspots op: plekken waarover veel wordt geklaagd of waar al eerder overtreders zijn gesignaleerd.

,,In het jaar 2019 hebben handhavers 1893 waarnemingen vastgelegd bij deze hotspots’’, meldt de gemeente. In 1835 gevallen was er geen sprake van loslopende honden, onopgeruimde hondenpoep of andere overtredingen. Bij de hotspots was 58 keer wel iets aan de hand met niet-aanlijnen of hondenpoep. Dit leidde in veel gevallen tot een bekeuring.

Illegaal loslopen

In totaal zijn vorig jaar 41 boetes uitgeschreven voor het illegaal laten loslopen van een hond. Voor niet-opgeruimde hondenpoep waren er acht bekeuringen en nog eens acht voor het laten lopen van honden op plekken waar dit niet mag, bijvoorbeeld in speeltuinen.

,,Het beeld is dat er overwegend weinig overtredingen worden waargenomen. Steeds vaker wordt de geldende norm beter nageleefd’’, staat in het gemeentelijke verslag over 2019.