Oud-agente slaat ambulancemedewerkster: 80 uur werkstraf

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een inwoonster van Jirnsum (49) die begin februari een ambulancemedewerkster mishandelde, is donderdag bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De vrouw had verklaard dat ze zelf ooit bij de politie heeft gewerkt.

De vrouw was iets voor middernacht op de Voorstreek in Leeuwarden op haar hoofd gevallen, ze had een bloedende hoofdwond. Ze lag op de grond en was duidelijk zwaar onder invloed. Voorbijgangers die haar daar aantroffen, zagen dat ze een fles Tia Maria bij zich had.

Toen de medewerkster van de ambulance de vrouw overeind wilde helpen, om in de ambulance de hoofdwond goed te bekijken, reageerde de Jirnsumse geïrriteerd en stompte ze de vrouw tegen de borst. Uiteindelijk kwam ze wel in de ambulance terecht, maar ze was nog steeds niet gekalmeerd.

Ze sloeg de verpleegkundige meermalen tegen de borst en duwde de vrouw tegen de brancard. De politie was inmiddels ter plaatse en de Jirnsumse werd geboeid afgevoerd naar het MCL. Ook in het ziekenhuis was ze nog steeds obstinaat, ze wilde zich niet laten onderzoeken.

Op het politiebureau verklaarde de vrouw dat ze een voormalige agent was. Ze herkende zich totaal niet in het gedrag zoals dat door de politie was opgetekend. Ze kon zich niet voorstellen dat ze zich zo had gedragen. Justitie tilt zwaar aan mishandelingen van hulpverleners. Voor een ‘normale’ mishandeling van deze orde staat 32 uur werkstraf, de officier van justitie eiste meer dan het dubbele: 80 uur werken. De rechter sprak van ‘idioot gedrag’ en vonniste overeenkomstig de eis.