Organisatie Black Lives Matter ‘verdrietig’ om tegendemonstratie

Demonstranten voeren actie op het Jaarbeursplein in Utrecht. In Leeuwarden is op 13 juni een soortgelijke demonstratie. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

De organisatie van de Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden is ‘verdrietig’ vanwege de tegendemonstratie die is aangekondigd voor dezelfde dag.

,,Het feit dat je een tegendemonstratie aankondigt nadat er een antiracismedemonstratie is aangekondigd, heeft me heel erg verdrietig gemaakt’’, zegt organisator Jaleesa Schiphorst (21) uit Leeuwarden. ,,Dit geeft zoveel meer aan dat het probleem hier is. Nergens anders is voor zover ik weet een tegendemonstratie aangemeld.’’

Schiphorst organiseert vanuit Leeuwarden kan het, Sinterklaasfeest voor iedereen volgende week zaterdag op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden een antiracismedemonstratie in navolging van de wereldwijde Black Lives Matter-protesten. Directe aanleiding is de dood van George Floyd en andere zwarte slachtoffers in de VS.

Breder trekken

,,Ook hier is extreem geweld geweest richting zwarte mensen, maar we willen het breder trekken.’’ Ze wijst op het etnisch profileren door de Belastingdienst. En op scholen bijvoorbeeld wordt ,,het Nederlandse slavernijverleden overgeslagen’’. ,,Omdat het te gevoelig zou liggen of voor opschudding zou kunnen zorgen in de klas.’’

Bij de demonstratie zal een aantal mensen vertellen over hun ervaringen met racisme. ,,Mensen die er nooit eerder voor uitkwamen.’’ Pas nu durven ze dat. ,,De protesten overal hebben veel mensen het zelfvertrouwen gegeven’’.

‘Iedereen is gelijk’

De tegendemonstratie wordt georganiseerd door Sander Slijver (39) uit Dokkum. Hij werd vorig jaar veroordeeld wegens zij betrokkenheid bij het blokkeren van de A7 in 2017. ,,Het enige punt dat ik wil maken is dat alle levens even belangrijk zijn. Het maken van onderscheid is anno 2020 nogal een dingetje. Iedereen is gelijk’’, zegt Slijver. De tegendemonstratie vindt plaats op het Wilhelminaplein (Zaailand), een ander plein dan de andere bijeenkomst.

Voor de Black Lives Matter-demonstratie zijn maximaal 250 mensen aangemeld. Bij Slijvers demonstratie komen hooguit 30 personen.