De ‘kijkdagen’, waarbij spullen uit Zalen Schaaf in Leeuwarden verkocht zouden worden, gaan niet door. Er is overeenstemming met de nieuwe eigenaar.

Deze week werd bekend dat de huidige gebruikers van Zalen Schaaf, het theater in de Leeuwarder binnenstad, de inboedel van de hand wilden doen. Dat zou gebeuren op twee kijkdagen, vrijdag 23 en zaterdag 24 juli, en een veiling. Daarbij zouden, naast veel bordjes, ingelijste foto’s, tafelkleden en serviesgoed, ook twee bars en de opvallende kroonluchter uit de theaterzaal verkocht worden.

Berichtgeving daarover in de Leeuwarder Courant zorgde voor ophef , en een getergde reactie van wethouder Hein de Haan en vastgoedman Jaap Hoekstra, de nieuwe eigenaar van Schaaf. Die vertelde dat hij al eens 25.000 euro voor de boedel geboden had, maar was afgewezen.

Inboedel

De wethouder benaderde Ritsko van Vliet, tot voor kort voorzitter van de Vrienden van Schaaf, of er toch iets te regelen zou zijn. ,,Hoekstra zei in de krant dat het wel jammer was van de spullen met historische waarde’’, zegt Van Vliet. Hij zat donderdagochtend als een bemiddelaar om de vergadertafel met oud-Schaaf-directeur Frans van den Borg, en een vertegenwoordiger van de gemeente Leeuwarden, die ook namens Hoekstra (die op vakantie is) optrad.

Daar kwam een overeenkomst uit. Hoekstra neemt voor 20.000 euro een van beide bars, de kroonluchter en ‘Schaaf-erfgoed’ over. ,,Zo hebben we dat maar genoemd’’, zegt Van Vliet. ,,Het gaat om de foto’s en posters en zo, van Chuck Berry en Herman Brood en andere artiesten. En ook om de bordjes.’’

De op Facebook aangekondigde kijkdagen zijn daarom geannuleerd. ,,Het is een pak van mijn hart’’, zegt Frans van den Borg, eigenaar van een groot deel van de goederen die verkocht zouden worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct