Op de Weaze zijn alle prostituees vertrokken, op eentje na: 'Ik zit binnen en wacht'

Er zijn grote zorgen over het welzijn van prostituees die normaal op de Weaze werken. FOTO NIELS WESTRA

Sinds ruimt twee weken zijn de ramen op de Weaze gesloten. Maar waar zijn alle (Oost-Europese) dames heen? ‘Mireille’ zit sinds de sluiting binnen, wachtend op een kans om naar huis te gaan.

,,Voor mij was het heel vreemd”, vertelt ze in het Engels. ,,Danny (de verhuurder van ramen) had al gezegd dat we misschien dicht moesten door het virus. Maar toen we twee weken geleden om zes uur hoorden dat we echt sluiten moesten, was dat wel een schok.”

Op het moment van sluiten werkten er vijf Oost-Europese vrouwen bij Love N’ Joy. Ineens zaten zij zonder inkomen, en niemand wist hoe lang het zou duren. Van de vijf is ‘Mireille’ de laatste die nog onderdak heeft bij Danny Sesseler - boven zijn eigen woning biedt hij de vrouwen die bij hem huren slaapruimte aan. ,,Twee zijn meteen terug gegaan naar Roemenië, twee anderen hebben onderdak elders in de stad”, vertelt Sesseler.

Geen recht op ZZP-hulp

,,Ik kon nergens heen. De zaken gingen al een tijdje niet zo goed, dus ik had bijna geen geld. Ik besloot eerst te wachten en kon gelukkig hier blijven”, vervolg ‘Mireille’. ,,Maar het is een heel stressvolle tijd.”

Recht op een tegemoetkoming van de overheid, zoals andere ZZP-ers, heeft ze niet. Want ze staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer. ,,Omdat de regels rond prostitutie in Leeuwarden worden aangescherpt, was ik wel net bezig om de dames die hier werken in te schrijven”, zegt Sesseler. ,,Dat is nu stil komen te liggen, al had dat niet geholpen want om daar voor in aanmerking te komen, had ze op 1 januari al ingeschreven moeten staan.”

,,Ik probeer positief te blijven maar er zijn momenten dat ik erg in de put zit. De situatie is hard. Ik zit binnen en wacht.”

Thuisquarantaine in Roemenië

Intussen heeft ‘Mireille’ een vliegticket naar Roemenië kunnen boeken, woensdag vliegt ze vanaf Eindhoven naar Boekarest. ,,Ik hoop maar dat er dan nog gevlogen wordt. Alles verandert met de dag.”

Als het haar lukt om terug naar Roemenië te komen, dan wacht haar in ieder geval twee weken thuisquarantaine. ,,In Roemenië wordt dat streng gecontroleerd. De politie belt je op, en dan moet je voor het raam gaan staan om te laten zien dat je thuis bent. Maar dan ben ik in ieder geval bij mijn familie.”