Op 17 januari de horeca openen is onverantwoord. Dat vinden de Leeuwarder horecaondernemers Michelle Beerstra, Menno Feenstra en Dirk-Jan Kimsma.

,,Je bent verantwoordelijk voor je gasten. En ik begrijp niet hoe je het in je hoofd haalt om hen bloot te stellen aan het risico op besmetting bij jou in de zaak”, zegt Michelle Beerstra, samen met Menno Feenstra eigenaar van Speciaalbiercafé de Markies. ,,Ik snap ook dat gasten smachten naar een biertje maar de veiligheid staat nu gewoon voorop”, vult Feenstra aan.

Samen met Dirk-Jan Kimsma van Lazy Lemon en Mr. Krinkel reageren ze op de oproep van verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland die dreigen 17 januari weer open te gaan. De afdeling Leeuwarden behoort tot de vijftig lokale afdelingen die daar aan mee willen doen. Voorzitter Ton Eijer gaf donderdag in de Leeuwarder Courant aan dat het ‘water de ondernemers intussen in de mond staat’ in plaats van tot aan de lippen. ,,Als er niks verandert, dan is de kans zeer aanwezig dat ik op 17 januari open ga”, zei Eijer – eigenaar van café Scooter’s.

Lees ook [PREMIUM] KHN Fryslân over dreigende horecaondernemers: 'Je moet niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dat kan niet'

,,Ik snap dat de horeca zich benadeeld voelt door de maatregelen. Het is ook lastig uit te leggen dat cafés en restaurants dicht moeten terwijl de Efteling, winkelstraten en de Ikea’s vollopen. Het voelt ook alsof we bestraft worden omdat veel mensen zich niet goed aan de coronaregels houden”, vertelt Kimsma. ,,Maar Koninklijke Horeca Nederland en de horeca zelf trekken het leed ook wel erg naar zich toe”, zegt Beerstra daarover. ,,Denk eens aan de culturele sector. De gevolgen van corona zijn overal. Het is niet alleen de horeca. We moeten het samen doen.”

,,Maar erken je dat de balans zoek is? De ene groep krijgt meer steun dan de ander, hoe goed de intenties van de steunmaatregelen ook zijn. Ik heb begrip voor de sluiting maar aan de andere kant ook onbegrip omdat er meer mogelijk is dan nu het geval is”, vervolgt Kimsma de discussie aan de keukentafel. Een discussie die in normale tijden plaats zou vinden waar die hoort: aan de stamtafel.

loading  

Dé horeca, waarover nu wordt gesproken, bestaat niet. Daarover zijn alle drie het wel eens. ,,Ik zou me nu moeten richten op bezorgen en afhalen. Maar dat kan voor mij niet uit”, zegt Dirk-Jan Kimsma. ,,Voor ons loont dat juist wel en het houdt het contact met ons publiek in stand”, dient Beerstra hem van repliek, daarmee duidelijk makend dat de situatie voor geen enkele ondernemer gelijk is. ,,En toch ben ik voor één lijn: niet een deel van de horeca open, en een ander deel dicht.”

Tot nu toe kwam er vanuit Den Haag drie keer een steunpakket voor de horeca. En het lijkt erop dat het kabinet binnenkort opnieuw met miljoenen over de brug komt. ,,Het eerste pakket in maart was vierduizend euro. Als je kijkt wat we door de sluiting aan inkomsten misliepen met hoogtepunten als Koningsdag, het bevrijdingsfestival en het straatfestival, dan is dat natuurlijk niets. Het tweede pakket hebben we niet aangevraagd omdat we intussen weer open mochten en goed draaiden. En bij de derde steunmaatregel dachten we weer een euro of vierduizend te krijgen, maar was het tienduizend euro omdat er ook naar de omzet van het vorige jaar werd gekeken”, vertelt Feenstra.

Grens

Ook Kimsma ontving steun van de overheid. ,,Doordat we alle drie goedlopende zaken hebben, kunnen we dit overleven omdat we buffers hebben, spaargeld. Al bereiken we daarmee nu ook een grens. De maatregelen alleen zijn niet afdoende om te overleven. Besef ook dat er veel uitstel plaatsvindt voor het betalen van belastingen, van huur. Die rekeningen komen straks alsnog. Eind volgend jaar, dan vrees ik dat je ziet dat veel bedrijven omvallen”, zegt Kimsma.

Dat de leden van de afdeling Leeuwarden van Koninklijke Horeca Nederland niet op een lijn zitten, kan een bedreiging zijn. Want solidariteit maakt de horeca sterker. ,,We hebben met een aantal ondernemers een terras gehad op het Zaailand deze zomer. Daar deden kroegbazen mee uit de Doelesteeg die geen terrasmogelijkheid hebben en zo toch omzet konden draaien”, noemt Kimsma een voorbeeld.

Steun

En de overheid kan de horeca ook op een andere manier steunen. ,,Denk aan een korting van 50 procent op achterstallige belasting en een loonsubsidie voor horecapersoneel. Dan hoeft de overheid niet miljoenen uit te trekken voor steunmaatregelen maar heeft de overheid een periode minder inkomsten dan gepland. Dat is mogelijk makkelijker en effectiever”, vervolgt Kimsma.

Want of de horeca nu snel weer open mag, of niet, ‘zoals vroeger’ wordt het nooit meer, menen alle drie de ondernemers. ,,Mensen hebben andere vormen van vrijetijdsbesteding ontdekt. En hoe gaat het in de toekomst met personeelsfeesten? Kerstborrels? En ook het virus is straks niet ineens weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Horeca
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct