Ook sekswerkers zijn het wachten zat en willen weer aan de slag

Het protocol ligt klaar en nu is het wachten op de overheid. Want sekswerkers willen niet meer wachten tot 1 september maar maandag weer aan de slag gaan.

Met een persconferentie in Den Haag begon vrijdag de actie van sekswerkers, belangenorganisaties van prostituees en raamverhuurders. Motto: ‘de gordijnen gaan weer open’. Ook Danny Sesseler, raamverhuurder op de Weaze in Leeuwarden, doet mee met de actie. ,,Wij zijn als branche zo gewend aan controles van de GGD, aan hygiënemaatregelen. Waarom moeten wij dicht blijven en tandartsen, pedicures, schoonheidsspecialisten en kappers niet? Daar kan ook geen afstand gehouden worden!”

Net als iedere branche, heeft ook de ‘relax-industrie’ een eigen protocol gemaakt om zo hygiënisch mogelijk te werken en de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. ,,Prostituees met mondkapjes? Ja dat kan, ook al lijkt het misschien niet erg sexy.”

Maatregelen

De kamers van Sesseler zijn gevestigd op de eerste verdieping. ,,De beheerder kan iedereen beneden aan de trap ontvangen. We kunnen werken met reserveringen, net als in de horeca. En ook wij kunnen een gezondheidscheck doen door een vragenlijst waarna de klant pas naar boven mag als hij aangeeft geen klachten te hebben.”

‘Boven’, daarmee bedoelt Sesseler de veertien ramen die Love ‘N Joy telt. ,,De dames zitten in de kamer, met de deur dicht, de klant kan ook een mondkapje voordoen en als hij tot een akkoord is gekomen met een dame, naar binnen gaan.”

‘Binnen’ is in dit geval een kamertje van rond de vijf vierkante meter met een eenpersoonsbed. ,,Anderhalve meter afstand is niet mogelijk hier. Maar er zit hier wel lucht-afzuiging. En er zijn zoveel meer mogelijkheden op seksueel gebied dan alleen recht op en neer of pijpen en beffen. En het coronavirus verspreidt zich niet via seks.”

Of het kabinet nu ineens overstag gaat en de prostitutie op maandag weer toelaat, Sesseler heeft zo zijn twijfels. ,,Maar 1 juli moet mogelijk zijn.” Sesseler zelf is er in ieder geval klaar voor. En ook de dames die bij hem kamers huren. ,,Ik heb dagelijks contact met ze, ze willen graag weer aan de slag want ze vallen buiten iedere regeling. Net als de ondernemers in de branche overigens.”