Ook een tegendemonstratie Black Lives Matter in Leeuwarden

Het was woensdag druk in Rotterdam. ANP

Bij de gemeente Leeuwarden is een aanmelding binnengekomen voor een demonstratie tegen de al eerder aangemelde Black Lives Matter-demonstratie. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Volgende week zaterdag om zes uur willen demonstranten in Leeuwarden in navolging van de wereldwijde Black Lives Matter-protesten een geluid laten horen op het Oldehoofsterkerkhof. Directe aanleiding is de dood van George Floyd in Minnesota. Die kwam op 25 mei om het leven na politiegeweld.

Als reactie daarop is een aanmelding gedaan voor een tegendemonstratie op hetzelfde moment. ,,Als lokaal tegengeluid met het oog op dat alle levens tellen en niet alleen de black lives’’, staat te lezen in het aanmeldingsformulier voor de demonstratie dat online werd gezet. Initiatiefnemer is Sander Slijver (39) uit Dokkum, die eerder als een van de Blokkeerfriezen de A7 blokkeerde.

Lees ook [PREMIUM] Organisator tegendemonstratie Black Lives Matter Leeuwarden: ‘Mensen die me echt kennen weten dat ik geen racist ben’

De tegendemonstratie vindt plaats op het Wilhelminaplein (Zaailand), een ander plein dan de andere demonstratie.

De Black Lives Matter-demonstratie wordt georganiseerd door Leeuwarden kan het, Sinterklaasfeest voor iedereen , een groep die zich eerder uitsprak tegen de rol van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest. Op Facebook hebben vrijdagmiddag ruim 270 mensen aangegeven aanwezig te zijn.

De gemeente Leeuwarden gaat met beide partijen in gesprek over de precieze invulling van de bijeenkomsten. Dat doet de gemeente altijd na een aanmelding, zegt de woordvoerder. Mocht daaruit ,,een negatief advies’’ komen, zoals Slijver het noemt, wil hij zijn protest cancelen. ,,Of het wordt afgekeurd of zo, dan keur ik het zelf ook af. Deze keer leef ik wel de wet na.’’