In Lekkum is onrust ontstaan over de plek voor de nieuwe basisschool. Het sportveld is een van de beoogde locaties en dat ziet een deel van het dorp niet zitten.

De Professor Wassenberghskoalle kampt al jaren met ruimtegebrek. Afgelopen november kreeg onderwijsbestuur Proloog van de gemeente het verlossende bericht dat er 3,1 miljoen euro beschikbaar is voor nieuwbouw.

Proloog onderzoekt momenteel samen met de gemeente meerdere locaties. Een daarvan is het sportveld aan de oostkant van het dorp. Her en der hangen spandoeken waaruit blijkt dat een deel van het dorp zich tegen dit plan keert.

Kaatsvereniging

De tegenstanders wijzen er op dat de plaatselijke kaatsvereniging gebruikmaakt van het veld en dat het jaarlijkse dorpsfeest hier plaatsvindt. ,,Een nieuwe locatie voor de kaatsclub en het dorpsfeest vinden is een enorm probleem. De huidige ijsbaan wordt hier voor genoemd. Hier zou de kaatsclub echter flink inleveren qua speelruimte, en kantine en kleedruimtes zijn er niet’’, zegt Peter Landstra, voorzitter van kaatsclub Reitsje Him.

De kosten voor drainage en egalisering, een nieuwe kantine en kleedruimtes zouden volgens Landstra aanzienlijk zijn. Ook met het oog op verkeer is deze locatie geen ideale oplossing, stelt hij.

Meer ruimte

Feit is dat de basisschool dringend meer ruimte nodig heeft. Wat in 1985 begon als een dorpsschooltje, groeide in de loop der jaren uit tot een populair kindcentrum met een regiofunctie. Momenteel telt de basisschool, destijds gebouwd voor vijftig kinderen, zo’n tweehonderd leerlingen. Tot 1 oktober 2022 schrijft de school geen nieuwe leerlingen in wegens ruimtegebrek, meldt de website.

In de loop der tijd zijn verschillende - niet allemaal even duurzame - uitbouwen gemaakt, er kwam eens een noodlokaal en sinds een paar jaar is er een dependance in het dorpshuis, maar het bleef altijd woekeren met de ruimte. ,,We komen vier lokalen te kort’’, zegt directeur Hennie Zwart. Uitbreiding op de huidige locatie midden in het dorp is niet mogelijk. Proloog wil graag een integraal kindcentrum voor 250 kinderen buiten het dorp.

Spandoekenprotest

Het grootste deel van de leerlingen komt uit Lekkum en omliggende dorpen zoals Snakkerburen en Wyns, en steeds meer ouders in de nabijgelegen nieuwbouwwijk Blitsaerd sturen hun kinderen naar de dorpsschool. Het is mede om deze reden dat een deel van de Lekkumers oppert de nieuwe school bij deze wijk te bouwen.

Volgens Dorpsbelang is het spandoekenprotest voorbarig. De vereniging deed na het collegebesluit van november een oproep in het dorpsblaadje voor geschikte locaties. ,,Daar kwamen verschillende reacties op. Veel mensen willen de school in het dorp behouden, sommigen opperden het kaatsveld als locatie. Dus hebben we bij de kaatsclub gevraagd hoe ze daar over dachten’’, zegt voorzitter Bonne Meetsma.

Wellicht het sportveld

Andere suggesties waren 8 meter de lucht in op de huidige plek, nieuwbouw tussen Blitsaerd en Lekkum of in Blitsaerd. Meetsma: ,,We zijn aan het inventariseren en er is nog niks besloten.’’

Uiteindelijk is het aan Proloog om samen met de gemeente tot een voorstel te komen. Een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden bevestigt dat het sportveld een van de mogelijke locaties is, maar dat nog geen definitieve keuze is gemaakt. ,,Wij gaan vroegtijdig in gesprek met het dorp om het over de locatie te hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct