'Oh wat spannend, ik doe hier gewoon mee aan de Elfstedentocht'

Een bont gezelschap van 35 mensen met allerhande uiteenlopende beperkingen is begonnen aan de eerste editie van de Onbeperkte Elfstedentocht. Die voert in vijf etappen van Leeuwarden naar Leeuwarden.

,,Ik wil laten zien dat mensen met een beperking toch ver kunnen komen”, zegt Hamke Meijer (58). De Heerenvener ziet de Onbeperkte Elfstedentocht als een unieke kans om de tocht der tochten te volbrengen. ,,Meestal zijn die voor mensen die gezond zijn.”

Meijer liep achttien jaar geleden ,,een incomplete dwarslaesie” op, op de brommer werd hij aangereden door een auto. ,,Daarvoor was ik helemaal niet sportief. Door die dwarslaesie moest ik gaan sporten, om niet in een rolstoel te komen.” Dat is aardig gelukt, stelt Meijer. Soms maakt hij op zijn ligfiets tochten van zeventig kilometer. ,,Stilstaan is achteruitgaan, stoppen is geen optie.” Nu doet hij mee op een duofiets, met Hans den Ouden, vrijwilliger van De Zonnebloem. Overnachten doen ze bij adresjes van Vrienden op de Fiets. ,,Veel leuker om met zijn tweeën te fietsen.”

Voor initiatiefnemer Sandy Krijnen, sinds 2009 belast met de zenuwziekte MS , komt een droom uit. Ze had graag minstens duizend deelnemers verwelkomd, maar dat de eerste editie überhaupt kan doorgaan in coronatijd voelt al als een overwinning. Dit moet en kan anders, dacht ze vorig jaar als MS-patiënt langs de route van de Fietselfstedentocht. Mensen met een beperking zouden de heroïsche tocht ook moeten kunnen afleggen. Desnoods maar een klein deel van de route.

Naast de 35 deelnemers die in vijf etappes maximaal 235 kilometer afleggen, doen er vrijdag in Workum tien bewoners van Nij Mariënacker mee aan een rolstoel- en rollatortocht van 500 meter en lopen Amsterdamse jongeren met een verstandelijke beperking 5 kilometer hard. ,,Ik wil heel graag mensen inspireren en motiveren, ondanks diagnose, tegenslag en beperking. En we laten heel Nederland zien hoe toegankelijk Friesland is.”

loading  

Mariska Boomsma (38) heeft de kriebels in de buik. Vier jaar geleden werd de Ureterpse getroffen door een herseninfarct en nu staat ze met een elektrische bakfiets met daarin haar vijf maanden oude zoontje Rijk klaar voor vertrek op het Zaailand. Ze heeft nauwelijks een idee wat haar te wachten staat. ,,Oh wat spannend, ik doe hier gewoon mee aan de Elfstedentocht, geweldig”, zegt ze opgetogen. Ze fietst twee etappes mee, deze woensdag naar Dokkum en zondag de slotetappe van Sloten naar Leeuwarden.

De in groene hesjes gehulde deelnemers komen overwegend uit Friesland, al zijn er ook fietsers uit Venray. Alie Smit (52) wist meteen dat ze zich zou inschrijven toen ze las over de Onbeperkte Elfstedentocht. ,,Mijn handbike is te breed om mee te mogen doen aan de gewone Fietselfstedentocht”, zegt de lichamelijk beperkte vrouw uit IJlst. Ze heeft spastische loopproblemen, als gevolg van een als baby opgelopen koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een ondeugdelijke geiser. Vrienden en familie fietsen met haar mee, zoals vandaag haar zoon. ,,Super, ik ben blij dat het doorgaat.”

Als het startschot heeft geklonken, blijft één groen hesje staan. Elly Lijstra (55) uit Brantgum blijkt de accu van haar elektrische fiets in de auto te hebben laten liggen. ,,Dat komt troch myn beheining. Ik ferjit noch wolris wat”, zegt ze. Lijstra heeft een hersentumor in haar hoofd, waardoor ze aan een kant doof en slechtziend is en slecht tegen prikkels kan. ,,No moat ik der allinne efteroan. Dat is wol spannend, mar ek wol better. It is lekkerder om allinnich te fytsen, dan krij ik minder prikkels.”

Organisator Krijnen kan er wel om lachen. ,,Dit mag en kan allemaal bij de Onbeperkte Elfstedentocht. Vanaf nu is deze tocht een vaste jaarlijkse traditie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct