Nu wel jarenlange celstraffen (en tbs) geëist in zaak Groene Ster

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagochtend jarenlange celstraffen en tbs geëist in de Groene Ster-zaak. Officier van justitie Eelco Jepkema deed vrijdag tegen drie van de zes verdachten een strafeis.

De zaak is terug te lezen via ons liveblog.

Tegen drie andere verdachten eiste het OM een dag eerder een vrijspraak en veel lagere celstraffen.

De mannen worden ervan verdacht in september 2019 een 18-jarige Groninger te hebben ontvoerd en mishandeld. In de Groene Ster bij Leeuwarden werden zijn handen en voeten vastgebonden met tiewraps. Zijn ogen werden met tape afgeplakt.

Hij werd vervolgens geschopt, geslagen en overgoten met terpentine. Ten slotte werd hij in een diepe sloot gegooid. De verdachten wilden volgens de officier via het slachtoffer de verblijfplaats van een andere man achterhalen. Die zou zijn ondergedoken na de diefstal van een hennepoogst.

Vrijheidsberoving en poging doodslag

Een 27-jarige Leeuwarder en een 33-jarige man uit Stiens hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan vrijheidsberoving en poging doodslag. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor het in de sloot gooien van het slachtoffer en daarmee de kans hebben aanvaard dat die zou verdrinken.

De 33-jarige moet van het OM vijf jaar de cel in, de 27-jarige, die een leidinggevende rol zou hebben gehad, een jaar korter, omdat de officier in zijn zaak ook tbs met dwangverpleging wil.

De 27-jarige kwam al veel vaker in aanraking met justitie en kreeg al eens een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd. In het verleden werd bij de man een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken vastgesteld.

Eerdere behandelingen daarvoor haalden niets uit, dus denkt de officier dat de stoornis nog steeds aanwezig is. Hij wil de man pas weer op vrije voeten na een geslaagde behandeling. ,,Zonder behandeling zal de stoornis niet verdwijnen.’’

Tegen een 20-jarige Leeuwarder eiste het OM dertig maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk. De strafeis is lager dan die van de andere twee, onder meer omdat hij niet bij het watergooien aanwezig zou zijn geweest.

Hogere straffen dan een dag eerder

De strafeisen zijn aanzienlijk hoger dan een dag eerder. Toen eiste het OM eenmaal vrijspraak en tweemaal celstraffen die gelijk waren aan het voorarrest van de verdachten. In die zaken, van drie Leeuwarders (20, 20 en 30 jaar) zag het OM onvoldoende bewijs om alle ten laste gelegde feiten te kunnen vaststellen.

De twee verdachten tegen wie de hoogste straffen zijn geëist moeten ook zo’n 22.000 euro (vooral smartengeld) betalen. De andere verdachten hoeven volgens justitie een kleiner aandeel te hebben in de betaling van die schade.

‘Verdachten moeten worden vrijgesproken’

Volgens de advocaten van de 20-jarige en 33-jarige verdachten moeten hun cliënten worden vrijgesproken. De 20-jarige was zich volgens zijn raadsman Ersen Albayrak van geen kwaad bewust. Ook de 33-jarige wist niet van plannen om iets te gaan doen, zegt diens advocaat Myrddin Bouwman. De 27-jarige verklaarde eerder dat hij de enige belager was.

Van ontvoering was geen sprake, want het slachtoffer zou vrijwillig zijn meegegaan en betrokkenheid bij de mishandeling kan niet worden bewezen, zeggen de advocaten.

Uitspraak is op 18 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden