Nog snel even kerstcadeautjes kopen voor de lockdown ingaat

Rijen voor de Hema, de drogist, de boekhandel en zelfs voor de juwelier. Nadat het nieuws over de lockdown bekend werd, stroomden winkelcentra vol met mensen die nog snel een boodschap wilden doen.

Op verschillende plekken in de Leeuwarder binnenstad stonden maandagmiddag rijen voor winkels. Op momenten was het er net zo druk als op een zaterdag.

Ellen Pol staat met haar eenjarige zoontje te wachten tot ze bij juwelier Lucardi naar binnen mag. ,,Ik moet nog wat kerstcadeautjes kopen. Dat kan natuurlijk ook online maar de bezorging zal nu wel vertraging oplopen.’’

Binnen in de zaak is het alle hens aan dek voor bedrijfsleidster Sanne Haas en haar collega’s. ,,Ja het is heel druk, iedereen moet nog kerstcadeaus hebben. We zijn gestopt met inpakken, mensen krijgen nu zelf een cadeauzakje mee.’’ Naast kopers van oorbelletjes en andere sieraden kwamen er ook ,,veel jonge meiden’’ die op het laatste moment nog even een gaatje of piercing wilden laten zetten. ,,Die hebben we bijna allemaal teleurgesteld. Daar hadden we echt geen tijd voor, volgend jaar weer.’’

In de rij voor Rituals

Iets verderop staat Arnoud Gratama met dochter Shelby in de rij voor de Rituals, ook voor kerstcadeaus. Die hadden ze anders later in de week zullen inslaan. Gratama heeft, net als veel anderen, alle begrip voor de lockdown. ,,Ik had dit al weken zien aankomen. Tot nu toe waren de maatregelen zo halfslachtig. Gooi alles dicht, dan ben je er straks vanaf’’, vindt de Leeuwarder.

Boukje van der Meer staat met haar man te wachten voor de Hema. ,,We hebben wat levensmiddelen nodig, maar ook non-food zoals steekschuim en een stekker met een timer. Ik hoop alles hier in een keer te kunnen kopen.’’ De vrouw kijkt er van op als ze hoort van de lockdown. ,,Ik had dit niet verwacht, maar vind het wel nodig. We staan er gewoon slecht voor’’, vindt Van der Meer die zelf ook in de zorg werkt.

Nino Rondely komt nog snel even wat postzegels voor de kerstkaarten halen bij de Primera aan het Ruiterskwartier. ,,Dat zou ik na mijn werk doen, maar toen ik het nieuws hoorde, ben ik meteen maar even gegaan.’’ De nieuwe maatregelen verrassen haar niet. ,,Ik had dit eigenlijk wel verwacht.’’

Ook in supermarkten was het druk. Sommige winkels, zoals in winkelcentrum Bilgaard, bleven langer open dan gebruikelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden