Nieuwe trapgevel verwijst naar state Stiens

Visualisatie van de nieuwe appartementen aan de Hege Hearewei in Stiens. Bron: Adema Architecten.

Het toekomstige appartementencomplex op de plek van de vroegere Burmania State in Stiens krijgt een historiserende trapgevel. De gemeenteraad is voorzichtig positief.

Politieke partijen konden deze week vragen stellen over het bouwplan aan de Hege Hearewei. Er wordt al jaren getekend aan plannen voor nieuwbouw op de plek van een oud boerderijrestant. In de nieuwste uitwerking verschijnen straks maximaal achttien appartementen in ,,een hofvormig complex’’, met veel groen aan de noordzijde.

Op verzoek van de raad toonde Adema Architecten uit Dokkum nu het nieuwste voorontwerp voor de nieuwbouw. Dit verwijst met een historiserende trapgevel naar de state die hier tot in de achttiende eeuw stond. Een ander deel van het complex krijgt een modernere uitstraling.

De meeste politieke partijen lijken in beginsel positief over de richtlijnen voor stedenbouw en welstand, zolang er maar genoeg aandacht wordt geschonken aan groen en andere maatregelen die het voor omwonenden prettiger maken. Vanuit de omliggende wijken kwamen eerder namelijk veel kritische opmerkingen.

De gemeenteraad vraagt nog wel om meer informatie over energiezuinige maatregelen, voorzieningen voor ouderen en archeologie.