De locatie langs de Groningerstraatweg in Leeuwarden waar de huizen moeten verrijzen. Foto Google Streetview.

Nieuw plan voor woningen bij Tolhuis Leeuwarden, langs Groningerstraatweg

De locatie langs de Groningerstraatweg in Leeuwarden waar de huizen moeten verrijzen. Foto Google Streetview.

LEEUWARDEN Het omstreden woningbouwplan bij het Tolhuis langs de Bonke in Leeuwarden krijgt een tweede kans. De appartementen zijn nu groter.

Ontwikkelaar Slokker diende eerder een plan in voor 14 rijtjeshuizen en 26 kleine appartementen ten noorden van de Groningerstraatweg, tussen het Tolhuis en de Vrijheidswijk. De gemeenteraad reageerde toen kritisch.

De appartementen bleken namelijk kleiner dan 65 vierkante meter, de minimumnorm die de raad eerder vaststelde. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat Leeuwarden wordt volgebouwd met kleine appartementjes, in handen van beleggers.

Slokker diende vervolgens een nieuw plan in met even veel huizen. De appartementen voldoen nu wel aan de gemeentelijke regels. Bovendien geldt er een verhuurverbod voor de eerste drie jaar na de aankoop. Wie een appartement koopt, moet er zelf gaan wonen.

Het appartementengebouw wordt maximaal 15 meter hoog, de laagbouwhuizen ten hoogste 11,5 meter, zo staat in de voorwaarden. B en W beschouwen het plan als een welkome toevoeging aan de krappe woningmarkt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct