De opening van niet-essentiële winkels zorgt niet alleen voor discussie bij de politiek en ketens, maar ook bij winkelend publiek en ondernemers.

,,Ik had nog maar tien kaarsjes thuis en ik wil niet donker de kerst in”, zegt Tamara van der Wal, die met een tas vol kaarsjes en waxinelichtjes de Action op het Cambuurplein uit komt lopen. „Ja, ik kan dit ook bij de supermarkt kopen, maar niet voor 2 euro”. Toch staat ze er van te kijken dat de winkel ondanks de lockdown open is. „Ja, dat is eigenlijk belachelijk. Dat kan toch niet.’’

„Maar waar is het einde dan hè?”, vraagt Jos Rurenga zich af die met een winkelwagen vol printpapier de winkel uit komt. „Zo zitten wij ook in mijn eigen winkel, de Stunthal. Behalve de winkel, zijn wij pakketservice. Dus we zijn wel in het pand aanwezig, maar voor die 25 cent per pakketje kun je niet open hè? We mogen blij zijn dat we online onze spullen kunnen verkopen en laten afhalen. Het is allemaal dubbel. Ik zei vanochtend ook ‘weet je wat, ik zet gewoon shampoo voor 40 euro neer. Dan heb ik essentiële spullen, maar weet ik zeker dat niemand het koopt.’

De tekst gaat verder onder de foto.

loading

Zowel de Action als Hema ging woensdag toch even open, ook in Leeuwarden. Niet-essentiële spullen waar de winkels bekend om staan, zoals servies, jurkjes en verfspullen, waren niet te koop. Die waren bij de Action bedekt onder een laag plastic en bij de Hema afgeschermd met afzetlint. Essentiele spullen als schoonmaakmiddelen, etenswaren en dierenvoer daarentegen waren wel te koop. Op die manier probeerden de winkelketens aan de regels van de lockdown te voldoen.

De situatie zorgt bij een aantal klanten van de Action niet alleen voor vragen en een dubbel gevoel, maar ook voor onbegrip. „Dit is ook geen echte lockdown”, zegt Abold Bobeldijk, die net met een mand vol kattenvoer naar buiten komt. „Ik heb ooit in Amerika in de gevangenis gezeten. Als dan de boel op lockdown gaat, gaan zonder waarschuwen alle hekken dicht en vallen alle deuren in het slot en moet je soms wel twaalf uur wachten tot iemand langskomt met eten of zo. Dus ja, ik zie hier niet echt een lockdown. Behalve in het begin. Ze hadden dan beter de Black Friday kunnen tegenhouden. Maar ja, op hun manier doen ze hun best.”

'Ik moet wel naar de Action, want m’n kat vreet niks anders'

De tekst gaat door onder de foto.

loading


Verspreid over een uur komen enkele tientallen klanten een kijkje nemen. Sommigen hebben net boodschappen gedaan in een van de naastgelegen supermarkten toen ze zagen dat de winkel open was. Hoewel het in het stadscentrum een stuk rustiger is dan een willekeurige andere doordeweekse dag, is het niet zo stil op straat als bij de eerste lockdown. Winkels als drogisterijen, opticiens en apothekers zijn open. Evenals kleinere zaken voor bijvoorbeeld, koffie, chocola of drank.

'Doe allemaal even rustig'
Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct