Neushoorn krimpt in: derde personeel moet weg

Neushoorn.

Poppodium Neushoorn gaat inkrimpen. Ondanks het extra geld dat de gemeente Leeuwarden vorige week beschikbaar stelde.

Een derde van het vaste personeel kan niet langer bij Neushoorn blijven. Die boodschap had directeur Yvonne Bleize vorige week voor het personeel. Van de bijna elf fte bij Neushoorn blijft er 7,2 fte over.

Door de coronacrisis komt er een boel geld minder binnen bij het poppodium. ,,We anticiperen op een verlies van 3 ton aan inkomsten, welke we voor een groot deel opvangen met het verkleinen van de organisatie”, aldus Yvonne Bleize.

Vorige week woensdag trok de gemeenteraad twee ton extra uit voor Neushoorn. Dat geld is bedoeld voor de programmering van komend jaar. Uit onderzoek bleek eind vorig jaar dat Neushoorn structureel te weinig subsidie krijgt om aan alle taken en voorwaarden van de gemeente Leeuwarden - de grootste subsidieverstrekker - te voldoen. Zonder extra geld heeft Neushoorn geen bestaansrecht, aldus de auteurs van het rapport.

Mogelijk dat het verlies aan inkomsten door de coronamaatregelen de komende maanden nog enigszins gecompenseerd wordt uit een van de landelijke potten extra geld voor de cultuursector.