Na twee keer brandstichting gaan auto’s van Stadstoezicht Leeuwarden naar andere plek

Voor de tweede keer zijn auto’s van Stadstoezicht in vlammen opgegaan. Foto: Niels Westra

De vijf auto’s van Stadstoezicht in Leeuwarden gaan waarschijnlijk naar een andere parkeerplek. Twee keer al zijn ze in brand gestoken.

,,Een laffe daad’’ noemde burgemeester Sybrand Buma het donderdagmiddag, nadat hij met de handhavers in het gebouw aan de Groeneweg in Leeuwarden had gesproken. Drie (van de in totaal vijf) handhavingsauto’s, Opel Zafira’s, zijn in de nacht van woensdag op donderdag in vlammen opgegaan. Een vierde, de ernaast stond, kon door de brandweer gered worden.

Ze stonden naast het gebouw geparkeerd, waar drie bewakingscamera’s hangen. In oktober werden daar twee auto’s in brand gestoken. Toen was, vertelt een medewerker, op camerabeelden een persoon met een bomberjack en een muts te zien.

Kijken naar verbanden

Ook ditmaal lijkt er sprake van brandstichting, zegt de politie, maar die houdt een slag om de arm. ,,We doen onderzoek om de oorzaak vast te stellen”, laat een woordvoerder weten. ,,We gaan uiteraard kijken of er verbanden zijn, maar dat moet het onderzoek uitwijzen. Daar kunnen we pas iets over zeggen als er een verdachte is aangehouden. Tot die tijd blijft het gissen.” In die eerdere zaak zijn geen arrestaties verricht.

Buma heeft enige tijd met de handhavers gesproken. ,,Die zijn erg aangeslagen’’, meldde hij na afloop. ,,Als zoiets voor de tweede keer gebeurt heeft het veel impact op de mensen. Ook het feit dat zij aan het werk zijn voor de samenleving – dan komt zo’n laffe daad wel aan. Je blijft af van deze mensen en van hun spullen.’’

Over het onderzoek en de camerabeelden wilde Buma niets kwijt. ,,Die beelden worden door de politie bestudeerd’’, weet hij. Ook gaat hij niet in op de vraag naar een mogelijk verband tussen beide branden. ,,Dat is aan de politie. Maar deze zaak heeft nu wel echt voorrang.’’

Auto’s zo snel mogelijk vervangen

De drie verbrande auto’s, die donderdagmiddag nog op de parkeerplaats aan de Groeneweg stonden, worden zo snel mogelijk vervangen. Dat duurt een tijd, omdat ze niet alleen bestickerd moeten worden, maar er ook speciale voorzieningen in nodig zijn. Het werk van Stadstoezicht gaat intussen gewoon door, maar in andere auto’s.

Ook gaat de gemeente onderzoeken of de auto’s ergens anders geparkeerd moeten worden. ,,Ze moeten er wel snel over kunnen beschikken, dus we kijken naar wat er in de buurt mogelijk is.’’ Het verplaatsen is geen buigen voor agressie, stelt Buma, maar een zaak van veiligheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden