Het nu nog witte station in Leeuwarden krijgt weer kleur, net als vroeger.

NS-station Leeuwarden krijgt oude kleuren terug

Het nu nog witte station in Leeuwarden krijgt weer kleur, net als vroeger. FOTO SJOUKJE TERPSTRA

Het nu nog witte station in Leeuwarden krijgt weer kleur, net als vroeger. Het gebouw wordt geschilderd in zandsteentinten met groen raamhout.

Deze krant publiceerde vrijdag een toegestuurde foto van een lezeres met hierop de noordoostelijke gevel, die afgelopen week nieuw is beschilderd. Dit proefvlak bij de Stationskapper is aangebracht om te kijken hoe de kleurencombinatie in de praktijk uitpakt.

,,Het is een eerste opzet. De kleurnuances kunnen nog licht verschuiven’’, zegt kleuronderzoeker Lut Gielen uit Garmerwolde. Zij verrichtte vooraf kleurhistorisch onderzoek in de oudste verflagen van het station. De aanpak maakt deel uit van een grote opknapbeurt, waarbij ook de perronoverkappingen gerestaureerd worden.

Verademing

,,Het wordt straks een verademing om het station te zien. De verschillende volumes passen dan veel beter bij elkaar’’, zegt Gielen. De witte verf die er nu op zit, heeft geen historische basis: wit kwam in de mode tijdens de twintigste eeuw. Daarvoor zagen Nederlandse stations er kleurrijk uit.

Het monumentale Leeuwarder station is in zijn oorspronkelijke vorm ruim 150 jaar oud. Destijds waren vooral aardkleuren in de mode, zegt Gielen. Het NS-station van Meppel kent een vergelijkbare geschiedenis. Daar werd het wit in 2016 al vervangen door de oorspronkelijke negentiende-eeuwse kleuren.

,,In het algemeen kun je zeggen: hoe verder je teruggaat in de tijd, des te kleuriger waren de gebouwen. Ik hoor mensen wel eens vertellen dat ze genieten van de kleuren in buitenlandse steden. Maar zo was het hier vroeger ook, vertel ik ze dan.’’

De Leeuwarder monumenten-ambtenaar Leo van der Laan juicht de gedaanteverwisseling van het station toe: ,,De NS en ProRail hebben dit vooraf met ons besproken. Gelukkig is het tegenwoordig een goede gewoonte om historisch kleuronderzoek te doen.’’ Kleurherstel kan meestal ook rekenen op steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Kleurherstel

Leeuwarden werkt al jaren aan historisch kleurherstel in de binnenstad. Het Sint-Anthonygasthuis gaf verschillende panden in de Grote Kerkstraat bijvoorbeeld hun oorspronkelijke tinten terug. Hetzelfde gebeurde met de ‘Parnaspanden’ aan het Raadhuisplein, toen ze bij het Stadhouderlijk Hof werden gevoegd. Bij dit laatste project verrichtte Gielen ook het onderzoek.

Achteraf gezien is het wel opmerkelijk dat de gemeente Leeuwarden het Stationsplein enkele jaren geleden vernieuwde met grijze trottoirstenen. De ontwerpers kozen hier bewust voor omdat dit in hun ogen zo mooi combineerde met het witte station.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct