Mondkapjes of niet? De supermarkten ondersteunen het advies om ze, in sommige gebieden, in de winkel te dragen, maar ze laten het over aan de klant of ze het doen. Niemand zit te wachten op discussie bij de deur. Wat vinden klanten bij de Jumbo in Zuiderburen?

‘De jeugd wil graag’

loading

,,Handschoenen heb ik altijd aan als ik ga winkelen en ik maak ook het karretje schoon. En mondkapjes? Tja, ik vind ze wel benauwd en je bril beslaat. Maar als het echt moet, dan moet het. Voor de jeugd is het wel heel vervelend. Als je wat ouder bent leg je je erbij neer, maar de jeugd wil graag, en hoe lang duurt het nu al. Angstig ben ik zelf niet, misschien ook omdat het bij mij in de familie nog niet is voorgekomen.’’ (Gé Miedema, 85)

‘Het geeft een schrikeffect’

loading

,,Ik draag hem in de supermarkt, ook voor de persconferentie van maandagavond al. Het geeft een schrikeffect, een signaal dat men afstand moet houden. De mensen houden zich helemaal niet aan de regels, ik snap dat niet hoor. Vrijdag bij de Albert Heijn XL was geen karretje meer te krijgen zo druk, ik ben weer weggegaan. Sommigen zullen wel zeggen: ‘die oude mensen zeuren’, maar deze maatregelen zijn voor ons allemaal hè?’’ (Marja Nagelhout, 70)

‘Never nooit niet een mondkapje’

loading

,,Het wagentje heb ik net schoongemaakt omdat er van dat spul bijstond. Als er niks staat, pak ik het zo mee, ik ben er niet zo bang voor. Maar ik winkel wel als het niet druk is, schoenen koop ik niet op zaterdagmiddag maar op dinsdagochtend. Een mondkapje ga ik never nooit niet dragen, daar ben ik fel op tegen. Toen ik naar Ameland en Texel ging deed ik het ook niet. Als het beroep erom vraagt, kapper of fysiotherapeut, is het best.’’(Piet Attema, 63)

‘Soms vergeet je de regels’

loading

,,Als het mondkapje in winkels verplicht wordt, dan werk ik daar aan mee. Ze liggen thuis klaar, ik heb laatst in de trein ook al een gedragen. Houden mensen zich aan regels? Laatst trof ik hier acht man die net broodjes hadden gehaald bij de Jumbo. Ze waren druk in gesprek en dachten niet aan de regels, dus ben ik maar even opzij gegaan. Zoiets overkomt iedereen, als ik met mijn vriendinnen praat vergeten we de regels ook wel eens.’’ (Alie Osinga, 75)

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct